Priopćenje za javnost

Slika /slike/vijesti/ecofin.jpg

Ministar financija RH, Zdravko Marić sudjelovat će na sastanku Vijeća ministara EU za ekonomska i financijska pitanja (ECOFIN) koji će se održati u utorak, 12. srpnja 2016. u Bruxellesu.

Na sastanku Vijeća ECOFIN, prvim pod Slovačkim predsjedanjem, očekuje se prezentacija Europske komisije i razmjena mišljenja među ministrima o Prijedlogu izmjena Direktive o sprječavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca i financiranja terorizma. Pristupanje izmjenama spomenute Direktive Republika Hrvatska pozdravlja, kao dijelu sveobuhvatnog Akcijskog plana za borbu protiv financiranja terorizma i sprječavanja pranja novca.

U ne-zakonodavnom dijelu sastanka ministri će raspravljati o Programu rada slovačkog predsjedanja Vijećem EU i trenutnom stanju provedbe bankovne unije. Također, Vijeće će usvojiti i posebne preporuke za država članice u okviru ovogodišnjeg ciklusa Europskog semestra.

Očekuje se razmjena mišljenja u pogledu Trećeg stupa Investicijskog plana za Europu, u sklopu kojega Republika Hrvatska pozdravlja uspostavljanje novog instrumenta Europske komisije za potporu provedbe strukturnih reformi (Structural Reform Support Service), kao jedan od načina za adresiranje prepreka za ulaganja identificiranih kroz nacionalne analize i evaluacije.

Na dnevnom redu očekuje se prihvaćanje Dokumenta (Terms of reference) za sastanak na razini ministara financija skupine G20 koji će se održati u Chengduu od 23.-24. srpnja 2016. godine.

Vezano uz nedavno objavljena Izvješća o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke predviđena je razmjena mišljenja. U predmetnim izvješćima ocijenjeno je da niti jedna od 9 država članica izvan euro područja u ovom trenutku nije spremna za ulazak u euro područje, te ove države nastavljaju s aktivnostima na zadovoljenju Maastrichtskih kriterija konvergencije.

Za sastanak je predviđena i prezentacija od strane Europske komisije o daljnjim mjerama za unapređenje transparentnosti i sprječavanje poreznih utaja i izbjegavanja plaćanja poreza.



Pisane vijesti