Izdanje euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu od EUR 750 mil., dospijeća 2028. godine

Ministarstvo financija Republike Hrvatske dana 6. lipnja 2018. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 750 mil., dospijeća 2028. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 2,700%, a ostvareni prinos 2,898%.

Transakcija je, od objave do zatvaranje knjige upisa, izvršena unutar jednog dana, a ostvarena je iznimno snažna potražnja investitora u ukupnom iznosu od čak EUR 3,5 mlrd., što je 4,7 puta više u odnosu na iznos izdanja. Interesi za upis prikupljeni su od strane najkvalitetnijih investitora, uz jako dobru geografsku diversifikaciju (CEE zemlje, SAD, Njemačka, UK/Irska, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa i dr.).

Zahvaljujući navedenom, kao i odabranom povoljnom vremenskom trenutku za provedbu transakcije, unatoč kompleksnim tržišnim uvjetima, postignuti su izvrsni uvjeti izdanja za Republiku Hrvatsku, pri čema je ostvarena jedna od najnižih premija za novo izdanje plaćenih od početka godine od svega 5 baznih poena.

Vrlo snažan interes investitora te uspješni uvjeti izdanja rezultat su pozitivnih ekonomskih kretanja za Hrvatsku, kao i provedene fiskalne konsolidacije, smanjenja javnog duga i ostvarenog viška proračuna opće države te poboljšanog kreditnog rejtinga zemlje (Fitch u siječnju, te S&P u ožujku ove godine). Sredstva prikupljena ovim izdanjem iskoristit će se za refinanciranje postojećih euroobvezenica Republike Hrvatske koje dospijevaju u srpnju 2018., u iznosu od EUR 750 mil. s kuponskom kamatnom stopom od 5,875%, čime će biti ostvarene značajne uštede u smislu troška kamata (na godišnjoj razini iznos od oko HRK 179 mil.).

 



Pisane vijesti