DAROVNICE NIZOZEMSKE ZA PROJEKTE MINISTARSTVA FINANCIJA

Kraljevina Nizozemska darovnicama ukupne vrijednosti 823,5 tisuća eura poduprijet će dva projekta Ministarstva financija koja su ponajprije vezana uz Porezu upravu, a odnose se na razvoj upravljanja ljudskim potencijalima te razvoj sistema poslovnog izvještavanja i analize.

Ugovore o darovnicama za te su projekte u Ministarstvu financija danas potpisali ministar Ivan Šuker i nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Nienke Trooster.

Prva darovnica u iznosu od 523.500 eura odnosi se na projekt "Razvoj upravljanja ljudskim potencijalima i adaptacija konferencijskih dvorana i arhiva s knjižnicom" i koristit će se za ulaganja u ljudske resurske, za obuku državnih službenika i namještenika u Ministarstvu, naročito Poreznoj upravi i pet ureda te uprave u većim hrvatskim gradovima.

Sredstva te darovnice koristit će se i za proširenje prostora arhiva, preuređenje i opremanje konferencijskih dvorana te uspostavu knjižnice.

Druga darovnica u iznosu od 300.000 eura namijenjena je projektu "Razvoj sistema poslovnog izvještavanja i analize Ministarstva financija", koji, uz nabavu hardvera, izradu softvera i obuku ljudi, u drugoj fazi predviđa i izradu sustava za skladištenje podataka vezanih uz poreze, a što će omogućiti i planiranje i analizu podataka i sl.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanim ugovorima veleposlanica Trooster i ministar Šuker posebno su istaknuli dobru suradnju dviju zemalja i u okviru međunarodnih financijskih institucija, budući da je Hrvatska član Nizozemske konstituence pri Svjetskoj banci i MMF-u.

Suradnju na tom planu je istinsko partnerstvo, istaknula je veleposlanica Trooster, dodajući da dvije zemlje surađuju i u nizu drugih projekata, a njihov je povezujući element potpora pristupu Hrvatske EU.

Ministar Šuker najavio je da će Hrvatska na sastanku svih zemalja članica Nizozemske konstituence, koji će se održati početkom lipnja, zatražiti tehničku pomoć vezano za usklađivanje hrvatskog poreznog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

Hrvatska je ovih dana izradila pregovaračka stajališta što se tiče poreza i u sljedećih godinu dana izvršit će se usklađivanje poreznog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, kazao je Šuker.



Pisane vijesti