ŠUKER: IZNIMNO DOBRE OCJENE EU-A ZA HRVATSKU EKONOMSKU POLITIKU

Slika /slike/vijesti/mf410_080514.jpg

Europska unija ocijenila je iznimno dobrom hrvatsku ekonomsku politiku predstavljenu u Pretpristupnom ekonomskom programu (PEP) za razdoblje od 2008. do 2010., izjavio je u srijedu u Bruxellesu ministar finacija Ivan Šuker.

"Iznimno sam zadovoljan ocjenama našeg PEP-a, prije svega makroekonomski pokazatelji su više nego dobri", izjavio je Šuker nakon sastanka s ministrima gospodarstva i financija EU-a i zemalja kandidata, koji je održan u Bruxellesu.

Riječ je o redovitom godišnjem sastanku koji se održava u cilju jačanja dijaloga o fiskalnoj i ekonomskoj politici.

Ministri su zajedno s predstavnicima Europske komisije i Europske središnje banke te središnjih banaka zemalja kandidata raspravljali o ekonomskoj politici i strukturnim izazovima.

Ministar Šuker se nakon ministarskog sastanka sastao i s povjerenikom za ekonomske i monetarne poslove Joaquinom Almuniom.

Pretpristupni ekonomski program (PEP) jedan je od najznačajnijih dokumenata koji država kandidat za ulazak u Europsku uniju izrađuje u okviru multilateralnog fiskalnog nadzora. Cilj PEP-a je utvrditi prikladnu ekonomsku politiku i strukturne reforme te razviti institucionalne i analitičke kapacitete za sudjelovanje u procedurama multilateralnog nadzora Ekonomske i monetarne unije (EMU). Stoga se u PEP-u detaljno razrađuje smjer ekonomske i strukturne politike zemlje kandidata u nadolazećem srednjoročnom razdoblju.

Ocjene našega PEP-a "ni malo se na razlikuju od onoga što mi znamo u pogledu naših eventualnih problema, stvari koje bi se mogle pokazati problematičnim u budućnosti", rekao je Šuker.

"Hrvatska je u Bruxellesu dobila komplimente za strukturne reforme koje je provela prošle godine. Uz dobre prihode koje je Hrvatska ostvarila, što je posljedica potpuno drukčijeg pristupa prikupljanju i upravljanju javnim financijama, itekako moramo posvetiti pozornost rashodovnoj strani proračuna kao instrumentu s kojim se može smanjiti potrošnja i ići prema onome što smo najavili u PEP-u - da do 2010. godine uravnotežimo proračun i deficit svedemo na nulu", rekao je Šuker.

Europska strana je rekla da i ubuduće treba raditi na strukturnim reformama, prije svega u brodogradnji, te na reformi zdravstva.

U tom smislu ministar Šuker je najavio da će u četvrtak potpredsjednik Vlade Damir Polančec doputovati u Bruxelles kako bi predstavio program restrukturiranja hrvatske brodogradnje.

Šuker je također rekao da se europskoj strani "naročito svidio zakon o osobnom identifikacijskom broju, koji je instrument za borbu protivi korupcije i koji će također uvesti reda u socijalna davanja i javne financije u Hrvatskoj".



Pisane vijesti