VIŠE OD MILIJUN POREZNIH PRIJAVA, DO SADA OBRAčENO 17 POSTO

Poreznici su ove godine zaprimili više od milijun godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu, do početka ovog tjedna obrađeno je njih 17,2 posto ili oko 174 tisuće, a prve isplate preplaćenog poreza započele su prije dva tjedna, doznaje se u Ministarstvu financija.

Po prvi put godišnju prijavu je predalo više od milijun građana i poreznici su zaprimili 1.011.220 godišnjih prijava poreza na dohodak za prošlu godinu.

To je oko 40 tisuća više nego li prošle godine, kada je godišnju prijavu podnijelo oko 972 tisuće građana.

Broj građana koji predaju prijavu poreza na dohodak postupno raste iz godine u godinu, što u Ministarstvu uz ostalo tumače i većim brojem zaposlenih, kao i sve većim brojem građana koji podnose prijave računaju na povrat s obzirom na porezne olakšice.

Do sada su poreznici obradili 173.962 porezne prijave, a od toga je 163.769 građana ostvarilo pravo na povrat poreza i njima je isplaćeno ili će im uskoro za povrat poreza biti isplaćeno nešto više od 306,4 milijuna kuna.

S povratom poreza na dohodak ove se godine počelo 9. travnja, što je desetak dana ranije nego li prošle godine, a povrat se nastavlja uobičajenom dinamikom isplate, ističu iz Ministarstva financija. U tom ministarstvu procjenjuju da će građanima na ime povrata poreza biti vraćeno rekordnih oko 1,6 milijardi kuna. Prošle je godine građanima bilo ukupno vraćeno više od 1,47 milijardi kuna preplaćenog poreza na dohodak.

Od do sada obrađenih prijava nešto više od šest tisuća poreznih obveznika na ime poreza na dohodak treba uplatiti nešto više od 30,9 milijuna kuna poreza.

Prema podacima Ministarstva financija, neki područni uredi Porezne uprave tek su započeli s obradama poreznih prijava, dok je primjerice u Sisku već obrađeno više od 50 posto prijava.

Tako su poreznici u Područnom uredu Sisak već obradili 53,7 posto ili više od 24 tisuće od ukupno zaprimljenih nešto više od 45 tisuća godišnjih prijava, dok su u Požegi obradili više od 45,7 posto prijava, odnosno više od 9 tisuća od zaprimljenih 19,8 tisuća, a u Krapini 43,9 posto, ili gotovo 12,8 tisuća od zaprimljenih 29,1 tisuću.
Više od trećine poreznih prijava obradili su i poreznici u Splitu, gdje je zaprimljeno više od 102 tisuće prijava, a obrađeno njih 40,8 tisuća ili 39,8 posto, Varaždinu gdje je od 37,3 tisuće obrađeno 18,8 tisuća (38,2 posto), te Karlovcu gdje je od 34,6 tisuća obrađeno 13,8 tisuća godišnjih prijava.

Najveći je broj prijava tradicionalno podnijet u Područnom uredu Zagreb, više od 258,5 tisuća, a do sada je obrađeno njih gotovo 60 tisuća ili 23 posto.(Hina)



Pisane vijesti