MINISTAR ŠUKER ZADOVOLJAN RAZGOVORIMA U SVJETSKOJ BANCI I MMF-u

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker, koji u Washingtonu sudjeluje na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a, u petak se izjavio kako je "izuzetno zadovoljan" razgovorima koje je imao s potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i Aziju Shiegom Katsuom, i izvršnim direktorom Hermanom Wijffelsom.

Ministar Šuker je naglasio kako je na razgovorima u Svjetskoj banci potvrđen "visoki napredak Republike Hrvatske na provedbi reformi u proteklih nekoliko godina".

Naglasio je da kako Hrvatska danas, zahvaljujući provedenim reformama, ima partnerske odnose sa Svjetskom bankom i MMF-om.

"Teški koraci koje smo poduzeli provodeći strukturne reforme dali su rezultata i danas je vrlo ugodno razgovarati s ljudima iz Svjetske banke i MMF-a. Danas su to partnerski razgovori o projektima koji će sutra donijeti dobra Hrvatskoj", rekao je Šuker.

Najbitnijim je ocijenio da se Programski zajam za prilagodbu PAL 2 postupno privodi kraju, te najavio da će prva tranša tog zajma od 100 milijuna eura biti povučena do početka lipnja, a druga od 50 milijuna eura do kraja godine.

Kazao je da je novina u odnosima Hrvatske sa Svjetskom bankom što se s hrvatske strane počelo predlagati nove projekte, vezane poglavito uz nove izvore energije i zaštitu okoliša.

Na upit o ranijoj izjavi Shigea Katsua da Hrvatska još nije pogođena svjetskom financijskom krizom te da ima vremena za prilagodbe, ministar Šuker je kazao kako je hrvatska vlada na tome radila proteklih godina te da Hrvatska danas ima "visoku makroekonomsku stabilnost i čvrstu fiskalnu politiku, koja je dovela do znatnog smanjenja državnog deficita" što je konstatirano i na današnjim sastancima.

"Ne treba raditi paniku, situacija je takva kakva je, u našem okruženju. S jednom pametnom politikom Hrvatska može itekako dobro proći u svemu tome skupa", ocjenio je Šuker.

Na upit o zabrinutosti Svjetske banke zbog utjecaja inflacije, rasta cijena hrane i energenata na gospodarska kretanja u zemaljama regije i životni standard siromašnijeg dijela populacije, Šuker je kazao kako su vladine mjere u Hrvatskoj donijele smanjenje inflacije i da će ona, bez novog rasta cijena nafte, biti "zadržana na razini od nešto iznad pet posto".

U tom je kontekstu dodao da se razgovaralo i o reformi socijalnih naknada te o donošenju zakona o osobnom identifikacijskom broju koji će biti podloga toj reformi. Svjetska banka, po njegovim riječima, probleme gleda globalno, a svaka pojedina zemlja, pa tako i Hrvatska može se s nekim specifičnim mjerama djelomice izolirati od tih globalnih problema.

On je potvrdio da se razgovaralo i o proračunu RH za ovu i iduću godinu, dodajući kako je s tim proračunom "hrvatska vlada pokazala da je spremna za štednju i za ograničenje potrošnje", što pokazuje i predviđeni deficit od 2,3 posto, te da će tako biti i 2009. Naglasio je kako se na sastancima u Svjetskoj banci nije spominjao vanjski dug Hrvatske. "Poruka je kao i proteklih godina, dug treba držati pod kontrolom, međutim on u ovome trenutku ne predstavlja neku veću ili značajniju opasnost za Republiku Hrvatsku", rekao je Šuker. Glede utjecaja poziva Hrvatskoj u NATO na buduće strana ulaganja, Šuker je ocijenio kako "u Hrvatskoj još nismo svjesni povijesnog značenja ulaska u NATO i posjeta predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj".

"Kapital ide tamo gdje je sigurno. Poruka predsjednika Busha bila je ako vas netko dirne i vašu slobodu mi smo tu, to je jasna poruka investitorima, Hrvatska je slobodna i stabilna zemlja, prema tome izvolite ulažite u Hrvatsku", rekao je Šuker.

Izrazio je očekivanje da nakon tako visokog posjeta slijediti i posjeti američkih poslovnih ljudi Hrvatskoj, te da će na tome raditi i nova hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović, uz ojačanu gospodarsku službu veleposlanstva RH u Washingtonu.

Veleposlanica Grabar-Kitarović koja je uz ministra Šukera sudjelovala na sastancima u Svjetskoj banci, izjavila je da će joj angažiranje na jačanju gospodarske suradnje s SAD-om, biti jedan od prioriteta u mandatu. Izaslanstvo ministarstva financija i Hrvatska narodne banke u petak se sastalo i s izvršnim direktorom u MMF- Age Bakkerom, direktorom Michaelom Depplerom te Robertom Feldmanom, voditeljem misije MMF-a za Hrvatsku s kojima je razgovaralo o tekućim gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj, makroekonomskim i fiskalnim projekcijama za iduće razdobljne te o napretku Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji.(Hina)



Pisane vijesti