MINISTAR ŠUKER NA SKUPŠTINI MMF-a I SVJETSKE BANKE

Hrvatsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke sudjelovat će od 09. do 14. travnja 2008. godine na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu. Izaslanstvo Ministarstva financija predvodi Ivan Šuker, ministar financija, a Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, zamjenik guvernera. U izaslanstvu Ministarstva financija su državni tajnik Zdravko Marić i pomoćnik ministra Hrvoje Radovanić, a HNB-a viceguverner Adolf Matejka, glavni savjetnik guvernera, Zdravko Rogić i savjetnik guvernera Žarko Miljenović.

Ministar Šuker će se u Svjetskoj banci susresti sa Shigeom Katsuom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, i s Hermanom Wijffelsom, izvršnim direktorom. Herman Wijfels, nizozemski je izvršni direktor koji ujedno na Odboru Svjetske banke zastupa i Republiku Hrvatsku. Ministar Šuker će s njime razgovarati o radu Odbora izvršnih direktora Svjetske banke te o bilateralnoj suradnji Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske. Naime, budući da je Hrvatska članica nizozemske Konstituence, Kraljevina Nizozemska na godišnjoj razini planira Hrvatskoj odobriti do 1.8 mil. EUR darovnica. Sa Shigeom Katsuom, ministar Šuker razgovarat će o suradnji RH i Svjetske banke, posebno o provedbi mjera u okviru Programskog zajma za prilagodbu (PAL 2), kao i o zajedničkoj izradi nove Strategije partnerstva Svjetske banke s Hrvatskom. Strategija partnerstva je okvirna strategija kojom Grupa Svjetska banke definira ciljeve i instrumente pomoći, te prioritetna područja suradnje sa zemljama partnerima. Priprema se u bliskoj suradnji sa zemljama partnerima, a glavni cilj strategije za Hrvatsku je potpomoći Vladinu strategiju rasta i provedbu reformi nužnih za uspješnu integraciju u Europsku uniju.

Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke susrest će se s Age Bakker-om, izvršnim direktorom u MMF-u, i Michaelom Depplerom, direktorom, te Robert A. Feldmanom, voditeljem MMF misije za Republiku Hrvatsku. Ministar Šuker će s predstavnicima MMF-a razgovarati o tekućim gospodarskim kretanjima u Hrvatskoj, makroekonomskim i fiskalnim projekcijama za naredno razdoblje, te o napretku Hrvatske u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

Zamjenik guvernera Boris Vujčić, sudjelovat će u organizaciji Misije Republike Hrvatske u New Yorku na zajedničkoj sjednici Ujedinjenih naroda, Svjetske trgovinske organizacije i Bretton Woods institucija.



Pisane vijesti