DOVRŠEN CARDS 2004 PROJEKT NA PODRUČJU PDV-A

Prihodi od poreza na dodanu vrijednost (PDV) čine više od 50 posto ukupnih poreznih prihoda te oko 35 posto ukupnih prihoda hrvatskog proračuna, što dovoljno govori o značaju sprečavanja porezne evazije na ovom području, rekao je ministar financija Ivan Šuker na današnjoj svečanosti zaključivanja CARDS 2004 Twinning projekta "Jačanje poreznog sustava na području PDV-a radi pripreme i razvoja VIES - informacijskog sustava međusobnog povezivanja". Projekt su od siječnja 2006. do rujna ove godine provodili hrvatski Središnji ured Porezne uprave te austrijsko Savezno ministarstvo financija, odnosno Agencija za europske integracije i gospodarski razvoj, a njegova provedba financirana je sa 1,3 milijuna eura iz fonda za CARDS projekte.


U sklopu tog projekta provedeno je usklađivanje zakonodavstva na području PDV-a i VIES-a, odnosno pripremljeni su nacrti zakona, zatim su postavljeni temelji za osnivanje Središnjeg ureda za vezu, koji će s ostalim zemljama članicama EU razmjenjivati podatke o PDV-u, a obavljene su i pripreme za razvoj VIES sustava. Također, provedene su i pripreme za nastavne projekte u okviru programa PHARE.

Šuker je na svečanosti najavio i projekt modernizacije Porezne uprave, koji će biti financiran dijelom iz kredita Svjetske banke, dijelom vlastitim sredstvima, a u sklopu kojeg će se oformiti i edukacijski centar za poreznike. Dodao je kako su u hrvatskom poreznom sustavu, izuzev možda sustava trošarina, potrebne još samo neke tehničke promjene pa da bude spreman za dovršetak pretpristupnih pregovora.

Sve reforme i pripreme koje Hrvatska kao zemlja kandidat provodi prije članstva, prema riječima austrijskog vicekancelara i ministra financija Wilhelma Molterera, 'olakšavaju život' zemlji po priključenju u Uniju i učvršćuju njenu ulogu kao punopravnog člana. Austrija u potpunosti podržava europsku perspektivu, koja je glavni cilj Hrvatske, jer je to od presudne važnosti za Hrvatsku, ali i cijelu regiju, u kojoj je Hrvatska postala faktor stabilnosti, ali i ekonomske dinamičnosti, istaknuo je Molterer. Stoga i provedba ovog projekta, prema riječima šefa Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta, predstavlja još jedan korak Hrvatske ka EU. Dodao je kako se poboljšanjem administrativnih mogućnosti Porezne uprave na području PDV-a "štiti" svoje porezne prihode, no da će ulaskom u EU to pitanje postati interes cijele Unije.(Hina)



Pisane vijesti