NOVE ELEKTRONIČKE USLUGE POREZNE UPRAVE

Hrvatskim poreznim obveznicima od danas se u sklopu sustava elektroničkih servisa Porezne uprave ePorezna osim usluge ePDV nude još dvije usluge - ePDVK (elektronička porezna knjigovodstvena kartica) te eID (elektroničko podnošenje izvješća o primicima od nesamostalnog rada).

Riječ je o skupu usluga namijenjenih izvršavanju poreznih obveza putem Interneta, u sklopu kojih će do kraja godine biti dostupna i usluga eIDD, dok se za iduću godinu planira uvo‘enje usluge ePD odnosno elektroničko podnošenje prijava poreza na dobit.

Istaknuli su to na današnjoj prezentaciji servisa ePorezna ministar financija Ivan Šuker, ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo i njegov pomoćnik Milan Klišanić.

Naglasili su kako je ePorezna najvažniji projekt Porezne uprave, te da elektronički servisi, odnosno mogućnost podnošenje poreznih prijava putem Interneta značajno pridonose uštedama vremena i novca ne samo korisnika nego i referenata Porezne uprave.

Mladineo je naveo da trenutno oko 400 poreznih obveznika koristi servis ePDV (elektroničko podnošenje prijava poreza na dodanu vrijednost, dostupno od siječnja 2006.), a očekuje da će u idućim godinama to činiti njih 90 posto.

Kazao je i da oko 2.000 referenata Porezne uprave godišnje zaprimi i obradi 4 do 4,5 milijuna raznih obrazaca, od čega oko 1,7 milijuna onih za PDV, oko 1,6 milijuna za plaće, do milijun onih od građana, te oko 100 tisuća prijava poreza na dobit.

Mladineo je naglasio kako je to veliki posao te da se upravo od elektroničkih servisa očekuje njegovo rasterećenje.

Klišanić je istaknuo da su svi ti servisi besplatni, te da je za njihovo korištenje potrebno samo nabaviti digitalni certifikat FINA-e (digitalni potpis) na tzv. pametnoj kartici (FINA eKartica) te programski paket ePorezna koji je dostupan u svim uredima Porezne uprave i također besplatan.

Ministar financija Ivan Šuker istaknuo je kako je uvođenje elektroničkih servisa Porezne uprave pridonijelo ostvarenju jednog od osnovnih zadataka na početku mandata, a to je otvorenost državnog proračuna kako bi svi građani vidjeli kako se troše njihovi novci.

Učinci mjesečnih izvješća o trošenju proračuna, kao i ePorezne, te servisa Hitro.hr vide se i u državnom proračunu za ovu godinu, jer je naplata poreznih prihoda daleko veća nego prije, kazao je.

Šuker je istaknuo i kako se priprema usluga za elektroničko podnošenje prijava poreza na dohodak. Napomenuo je da bi ona bila uvedena i ranije, ali još nije riješen problem obrade troškova građana po računima kojima ostvaruju olakšice. No, blizu smo i tom rješenju, pa će i to uskoro biti ponuđeno, najavio je Šuker ne preciziravši kada bi točno do toga moglo doći.

Na upit o cijeni koštanja cijelog projekta, Šuker je odgovorio da je to teško reći "jer se projekt koji može biti svima na ponos razvija duži niz godina, a ako je uspio nije skup".(Hina)



Pisane vijesti