MINISTAR ŠUKER PREDVODI IZASLANSTVO NA SKUPŠTINI MMF-a I SVJETSKE BANKE

Ministar financija Ivan Šuker predvodi hrvatsko izaslanstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koja se održava u Washingtonu od 19. do 22. listopada 2007. godine. Uz ministra Šukera u izaslanstvu su državni tajnik Ante Žigman, tajnik Ministarstva Zvonko Šakić, te pomoćnici ministra Zdravko Marić i Hrvoje Radovanić.

Delegaciju Hrvatske narodne banke predvodi guverner Željko Rohatinski, a u izaslanstvu su Boris Vujčić, zamjenik guvernera, viceguverneri Relja Martić i Davor Holjevac, te izvršni direktor Michael Faulend.

U Svjetskoj banci ministar Šuker će se susresti sa Shigeom Katsuom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju i Hermanom Wijfelsom, izvršnim direktorom. Sa Shigeom Katsuom, ministar Šuker će razgovarati o provedbi mjera u okviru Programskog zajma za prilagodbu (PAL 2) te o projektima u provedbi i pripremi projekata reforme zdravstva i pravosuđa. S Hermanom Wijfelsom, nizozemskim izvršnim direktorom koji na Odboru Svjetske banke zastupa i Republiku Hrvatsku, ministar Šuker će razgovarati o radu Odbora izvršnih direktora Svjetske banke te o bilateralnoj suradnji Kraljevine Nizozemske i Republike Hrvatske, budući da je Hrvatska članica nizozemske Konstituence. Kraljevina Nizozemska na godišnjoj razini planira Republici Hrvatskoj odobriti do 1,8 mil. EUR darovnica.

Delegacije Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke zajednički će se susresti s Michaelom Depplerom, direktorom MMF-a za Europu, Age F. P. Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u, te Robert A. Feldmanom, voditeljem MMF misije za Hrvatsku. Najavljene teme sastanaka su gospodarska ostvarenja Hrvatske i srednjoročna perspektiva. Također, bit će govora i o pripremi sljedeće Misije MMF-a prema članku 4 Statuta, koja će se održati sljedeće godine.

Ministar Šuker će tijekom svog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama boraviti i na poznatom Sveučilištu Harvard, gdje će na poziv Sveučilišta i fondacije Kokkalis 23. listopada 2007. održati predavanje na John F. Kennedy School of Government na temu vanjskopolitičkih i gospodarskih ostvarenja te perspektive Hrvatske. Na istom će Sveučilištu, zajedno sa svojim pomoćnikom Zdravkom Marićem, održati i predavanje za studente o hrvatskim javnim financijama i fiskalnoj politici.

Državni tajnik Ante Žigman i zamjenik guvernera Boris Vujčić sudjelovat će, u organizaciji Misije Republike Hrvatske u New Yorku, na zajedničkoj sjednici Ujedinjenih naroda, Svjetske trgovinske organizacije i Bretton Woods institucija.



Pisane vijesti