O KUPOVINI ZGRADE POREZNE UPRAVE U POŽEGI

Radi cjelovitog informiranja javnosti vezano za slučaj kupovine zgrade Porezne uprave u Požegi, u nastavku iznosimo nekoliko važnih informacija:

Činjenica je da je dva tjedna nakon provedenih izbora za Hrvatski Sabor i dva tjedna prije preuzimanja dužnosti ministra financija Ivana Šukera, tadašnji ministar dr. Mato Crkvenac 9. prosinca 2003. godine sklopio kupoprodajni ugovor s Zdravkom Ronkom, tadašnjim gradonačelnikom Grada Požege, o kupnji zgrade Porezne uprave u Požegi za iznos od 14 milijuna kuna.

Tim ugovorom obvezalo se Ministarstvo financija cjelokupni iznos isplatiti najkasnije do 31. prosinca 2003. godine. Ugovor je sklopljen na temelju Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 27. studenog 2003. godine kojim je Vlada Republike Hrvatske odobrila preuzimanje financijske obaveze Ministarstva financija - Porezne uprave za kupnju tog prostora, ali isključivo na teret Državnog proračuna za 2003. godinu.

Iz cjelokupne dokumentacije vidljivo je da je ovlašteni sudski vještak, kojega je angažirao Grad Požega, procjenio nekretninu na iznos 12.883.325,33 kuna, a prema procjeni komisije za procjenu nekretnina Porezne uprave vrijednost nekretnine iznosila je 12.644.553,34 kuna.

U naravi se zapravo radi o zgradi ukupne brutto površine 882 m2 i parkirališnom prostoru površine 619 m2. Ugovor je potpisan mimo uobičajene procedure jer tadašnji ravnatelj Porezne uprave, kao niti jedan od njegovih pomoćnika, isti nisu htjeli parafirati prije ministrovog potpisa budući da su samu kupovinu držali nepotrebnom, a iznos ugovorene cijene nerazmno visokim. Unatoč tome ugovor je potpisao tadašnji ministar, te nakon potpisa ugovora inzistirao da mjerodavne osobe u Poreznoj upravi potpišu naloge za isplatu ugovorenog iznosa. Iste su to odbile iz istih razloga zbog kojih su odbile i parafirati kupoprodajni ugovor.

Ministarstvo financija na čelu s ministrom Ivanom Šukerom, preko Državnog odvjetništva, pokušalo je osporiti ugovor držeći da se radi o potpuno bespotrebnom trošenju novca poreznih obveznika i o cijeni koja je znatno iznad procjene vještaka i Porezne uprave. Osim toga Ministarstvo financija - Porezna uprava u uređenje i opremanje zgrade Porezne uprave u Požegi, prije sklapanja kupoprodajnog ugovora, uložilo je iznos od 1.964.005,00 kuna čime je nesumnjivo povećana vrijednost zgrade, a što je u potpunosti ignorirano prilikom sklapanja ugovora.

Važno je istaknuti i činjenicu da je u dotičnoj zgradi smještena Porezna uprava od samog osnivanja te da istu, temeljem Zakona o Poreznoj upravi, nesmetano koristi i mogla je koristiti i ubuduće, bez naknade, kao pravni sljednik bivše Općinske uprave društvenih prihoda Požega, kao što je to slučaj s još 104 takva objekta na području cijele Republike Hrvatske.

Pitanje zbog čega je tadašnji ministar dr. Mato Crkvenac odlučio potrošiti 14 milijuna kuna poreznih obveznika na bespotrebnu kupovinu zgrade u Požegi, ostat će, čini se, bez odgovora.



Pisane vijesti