OBJAVLJEN MJESEČNI STATISTIČKI PRIKAZ MINISTARSTVA FINANCIJA ZA LISTOPAD 2007. GODINE BR. 145.

Ministarstvo financija objavilo je Mjesečni statistički prikaz broj 145 s preliminarnim podacima o državnom proračunu, izvanproračunskim fondovima i agencijama, konsolidiranoj središnjoj državi, dugu opće države, unutarnjem dugu konsolidirane središnje države, rezultatima aukcija trezorskih zapisa za razdoblje od siječnja do listopada 2007. godine.

Ukupni prihodi konsolidirane središnje države u promatranom razdoblju prikupljeni su u iznosu od 93,6 milijardi kuna što predstavlja godišnji rast od čak 13,7 posto.

Pritom su porezni prihodi, koji čine 57,7 posto ukupnih prihoda, ostvarili godišnji rast od 11,7 posto, dok su socijalni doprinosi, drugi po važnosti prihodi konsolidirane središnje države, zabilježili rast od 10,7 posto. Među poreznim prihodima najznačajnije ostvarenje zabilježili su prihodi od poreza na dodanu vrijednost (godišnji rast od 9,4 posto). U isto vrijeme, ukupni rashodi konsolidirane središnje države izvršeni su u skladu s planom te su iznosili 87,5 milijardi kuna. U njihovoj strukturi najveći dio čine socijalne naknade (godišnji rast od 9,3 posto) te naknade zaposlenima (godišnji rast od 10,2 posto). Neto stjecanje nefinancijske imovine konsolidirane središnje države ostvareno je u iznosu od 5,8 milijardi kuna, a neto stjecanje financijske imovine konsolidirane središnje države u iznosu od 827 milijuna kuna. Neto obveze su zabilježene na razini od 500,2 milijuna kuna.

Neto pozajmljivanje/zaduživanje, kao mjera manjka/viška konsolidirane središnje države, je u promatranom razdoblju iznosilo 326,8 milijuna kuna.

Mjesečni statistički prikaz Ministarstva financija br. 146., s podacima za razdoblje od siječnja do studenog 2007. godine očekuje se krajem veljače 2008. godine



Pisane vijesti