SASTANAK NE-REGIONALNIH ZEMALJA ČLANICA INTER-AMERIČKE RAZVOJNE BANKE

Predstavnici Ministarstva financija predvođeni ministrom Ivanom Šukerom bili su domaćini, na dvodnevnoj konferenciji u Zagrebu, predsjedniku Inter-Američke razvojne banke (Inter-American Development Bank - IDB) Luisu A. Morenu i predstavnicima 19 ne-regionalnih zemalja članica Banke, većinom europskih zemalja, izuzev Izraela, Koreje i Japana, a čija je i Republika Hrvatska članica od 1993. godine.

Povod konferenciji je godišnji konzultativni sastanak predsjednika Morena s ne-regionalnim članicama Banke, koji se održava prije godišnje skupštine Inter-Američke razvojne banke, a koja će ove godine biti održana od 4-8. travnja u Miamiu.

Prije službenog otvaranja konferencije ministar financija Ivan Šuker sastao se s predsjednikom IDB-a Morenom i izrazio mu dobrodošlicu.

Ministar Šuker u svom je pozdravnom govoru izrazio zahvalnost i zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i sudjelovanjem Hrvatske u radu IDB-a, te naveo kako usprkos primarno političkim nesigurnostima ekonomski pogled u budućnost za regiju Latinske Amerike i Kariba ostaje zadovoljavajući. Također, naveo je kako je Banka uspjela definirati i redefinirati svoju ulogu proteklih godina, te da joj ugled, iskustvo i poznavanje regije omogućuju uspješne prilagodbe i nastavak dosezanja postavljenih strategija i ciljeva.

Ministar Šuker je naglasio da Hrvatska posebnu podršku i značaj pridaje Inicijativi za održivost energije i klimatske promjene, koja prati globalne trendove nužnog korištenja obnovljivih izvora energije i energetski učinkovitih tehnologija unutar regije. Kazao je kako Banka u tom smislu treba biti voditelj regionalnih ekološki svjesnih politika, što se već i iskazuje kroz određene projektne prijedloge zemalja regije.

Predsjednik Moreno u svome se govoru osvrnuo na ekonomiju Latinske Amerike u posljednjih pet godina, tijekom kojih je ekonomija tih zemalja porasla u prosjeku pet posto, što je rezultat koji ova regija ne bilježi od 1970-ih. Naglasio je da, iako je ekonomski rast nužan uvjet za promicanje održivog razvoja, on sam za sebe nije dovoljan te je pozvao ne-regionalne zemlje članice IDB-a da imajući to na umu razmotre različite mogućnosti i instrumente davanja zajmova kako bi se što spremnije suočile sa izazovima koje postavlja regija Latinske Amerike.

Također se osvrnuo na poslovanje Banke u latinsko-američkoj regiji tijekom 2007 godine, u kojoj je Grupa IDB-a odobrila preko 9.6 milijardi dolara za nove projekte. Sama Inter-Američka banka odobrila je 9 milijardi dolara za 97 projekata, što je najveći obujam projekata od 1999 godine. Predsjednik Banke Moreno je izjavio kako ovi podaci iz prethodne godine pokazuju sve veću potrebu regije za uslugama Banke.

Moreno je sastanak zaključio sa pozivom zemljama članicama IDB-a, da se aktivno uključe u daljnje diskusije koje za cilj imaju daljnji razvoj regije Latinske Amerike.

Održavanje ove konferencije u Zagrebu još je jedno priznanje Hrvatske na međunarodnoj sceni, što se potvrđuje i činjenicom da je RH u završnom procesu pristupanja EU kao punopravna članica, u proljeće 2008. očekuje se poziv za pristup NATO savezu, a od početka godine je članica Vijeća sigurnosti UN-a.



Pisane vijesti