MINISTAR ŠUKER: U HRVATSKOJ NEMA NIKAKVE KRIZE

Pozitivni trendovi u hrvatskom gospodarstvu se nastavljaju i u Hrvatskoj naprosto nema nikakve krize, jer da je tako sigurno ne bi došlo do ovogodišnjeg smanjenja deficita državnog proračuna nego bi došlo do njegovog povećanja, ocijenio je danas ministar financija Ivan Šuker.

Takvu ocjenu Šuker temelji na makroekonomskim pokazateljima za ovu godinu koji su, kaže, svi dobri. Zamoljen da komentira izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića u novogodišnjoj čestitki da je na gospodarskom planu premalo učinjeno i da je zaduživanje postalo preopasno, Šuker je kazao kako to ne želi komentirati.

Na to je samo kazao da makroekonomski pokazatelji govore nešto sasvim drugo. "Zar stvarno mislite da država u kojoj je tako teška situacija ima gospodarskirast od 6 posto i uspjela je smanjiti deficit ispod 2,6 posto? Mislim da se kod država koje su u krizi to ne može dogoditi", rekao je.

Šuker najbitnijim označava upravo smanjenje deficita državnog proračuna koji će u ovoj godini, kaže, biti i manji od planiranih 2,6 posto BDP-a, a njegovo daljnje smanjenje najavljuje i u idućoj godini. Ističe i da će gospodarski rast u ovoj godini biti oko 6 posto, možda 0,1 ili 0,2 posto više, a iduće godine očekuje rast BDP-a od oko 6,1 posto.

Inflacija će se u ovoj godini zadržati u okvirima od 2,7 do 3 posto, a zbog prijenosa porasta cijena iz ove u iduću godinu, očekuje da će se inflacija u 2008. kretati "nešto malo preko 4 posto".

No, Šuker očekuje i da će se monetarna i fiskalna vlast potruditi da to bude čim manji udar. Normalna je stvar da središnja banka i hrvatska Vlada koordiniranom akcijom pokušaju umanjiti utjecaje na rast inflacije, pogotovo vanjski utjecaj vezan za rasta cijene sirove nafte, kazao je Šuker odgovarajući na novinarska pitanja nakon obavljanja zadnje ovogodišnje transakcije iz proračuna. Upitan zašto Vlada nije intervenirala kod posljednjeg poskupljenja Eurosupera 95, odnosno zašto nije održala obećanje da neće dopustiti povećanje iznad 8 kuna, Šuker je odgovorio da Vlada trenutno, ako se ne vara, ne može donositi takve odluke jer je sada to tehnička Vlada.

Pritom se pozvao na zakon o preuzimanju vlasti gdje je točno definirano kakve odluke Vlada može donositi. Šuker je danas iznio i niz drugih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja, te uz ostalo naveo da je ove godine prvi put došlo do smanjenja udjela javnog duga u BDP-u, sa 46,4 na 43,6 posto, da je usporen međugodišnji rast vanjskog duga sa 31,3 posto u 2003. na 12,1 posto krajem ove godine u odnosu na prošlu.

Istaknuo je i da je anketna stopa nezaposlenosti prvi put u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 9,1 posto, te da očekuju da će na godišnjoj razini biti oko 10 posto.(Hina)



Pisane vijesti