ZADNJA OVOGODIŠNJA TRANSAKCIJA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

Zadnja ovogodišnja transakcija iz državnog proračuna bila je uplata nešto malo više od 15 milijuna kuna tzv. decentraliziranih sredstava Primorsko-goranskoj županiji, a obavio ju je danas u Ministarstvu financija ministar Ivan Šuker.

Time je simbolično i zaključena ovogodišnja proračunska godina, a ministar Šuker kaže i da je to prvi put da se ta sredstva doznačuju u prosincu za prosinac i to zbog dobre situacije u državnom proračunu.

S obzirom da je proračun ove godine nosio naziv "Za ravnomjerniji razvoj Republike Hrvatske" zadnja je transakcija bila usmjerena prema jedinicima lokalne samouprave za decentralizirana sredstva.

Ove je godine jedinicama lokalne i područne samouprave iz fonda izravnanja za decentralizirane funkcije ukupno doznačeno nešto više od 1,5 milijardi kuna, kazao je Šuker.

Ističe i da je novim zakonskim odredbama o financiranju lokalnih jedinica, odnosno novim načinom raspodjele prihoda po kojem su prihodi od poreza na dohodak prihodi lokalnih jedinica, a poreza na dobit prihod države, u prvih 11 mjeseci ove godine donio lokalnim jedinicama (bez Grada Zagreba) 1,4 milijardi kuna više prihoda nego što bi to bilo po staroj raspodjeli.

To najbolje pokazuje da je izmjena zakona i drugačiji način preraspodjele prihoda doveo da su prihodi lokalnih jedinica u prosjeku veći za 30 posto nego lani, kazao je Šuker.

Ministar financija procjenjuje i da će deficit državnog proračuna u 2007. sigurno biti manji od 2,6 posto BDP-a koliko je planirano za ovu godinu. Koliki će točno biti deficit nije mogao reći, jer se, napominje, još ne zna koliko će prihoda danas do kraja dana ostvariti, ali svi ti prihodi, kaže, koristit će se za smanjenje deficita državnog proračuna.

Iz Državne riznice se godišnje obavi 300 do 400 tisuća transakcija.(Hina)



Pisane vijesti