ODRŽAN SEMINAR O IMPLEMENTACIJI ODREDBI 3. DIREKTIVE EUROPSKOG PARLAMENTA

U organizaciji Odjela za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) Europske komisije i Ministarstva financija, Ureda za sprječavanje pranja novca održan ja 13. i 14. prosinca 2007. stručni seminar o implementaciji odredbi treće Direktive Europskog parlamenta o sprječavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca i financiranja terorizma u preventivno i sekundarno zakonodavstvo Republike Hrvatske u području suzbijanja pranja novca.

Predstojnik Ureda za sprječavanje pranja novca Ivica Maros u svom je uvodnom izlaganju istaknuo važnost uvođenja novih međunarodnih standarda u nacionalno zakonodavstvo, čime Hrvatska jasno iskazuje interes za ravnopravnim sudjelovanjem u međunarodnoj borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma putem usvajanja opće prihvaćenih međunarodnih standarda.

U radu dvodnevnog seminara sudjelovali su predstavnici hrvatskog Ureda za sprječavanje pranja novca, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Porezne uprave i Deviznog inspektorata, te predstavnici Europske komisije, Ureda za sprječavanje pranja novca iz Republike Slovenije i Bugarske nacionalne banke.

Hrvatski predstavnici predstavili su na seminaru postojeće zakonodavstvo i praksu iz područja sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma, dok su inozemni predstavnici prezentirali vlastita iskustva glede implementacije novih europskih odredbi po pitanju sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u nacionalna zakonodavstva Slovenije i Bugarske.

Seminar je bio namijenjen ovlaštenim osobama za provođenje mjera za sprječavanje pranja novca u - bankama, društvima za upravljanje investicijskim fondovima, brokerskim društvima, osiguravajućim društvima, mjenjačnicama, igračnicama, Financijskoj agenciji, zatim za predstavnike Hrvatske odvjetničke komore, Hrvatske javnobilježničke komore, Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika i drugih institucija, nadzornim službama Ministarstva financija (Porezne uprave, Carinske uprave, Deviznog inspektorata, Financijske policije i Ureda za sprječavanje pranja novca), te u Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskoj udruzi banaka, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, Središnjoj depozitarnoj agenciji, Zagrebačkoj burzi i Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga.



Pisane vijesti