MINISTAR ŠUKER: HRVATSKOJ NE PRIJETI FINANCIJSKA KRIZA!

Ministar Financija Hrvatski ministar financija Ivan Šuker u ponedjeljak je opovrgnuo navode iz članka u londonskom Financial Timesu (FT) da zemljama jugoistočne Europe prijeti financijska kriza zbog brzog rasta kredita, visokog deficita platne bilance i ovisnosti o inozemnim kreditima, ističući da "Hrvatskoj ne prijeti financijska kriza".

"Odgovorno tvrdim da Hrvatskoj ne prijeti financijska kriza, niti članak koji je objavljen u Financial Timesu upućuje na to, on samo općenito razrađuje neke stvari koje smo mi provodili kroz monetarnu i fiskalnu politiku i došli smo do toga da se godišnji rast vanjskog duga znatno smanjio", izjavio je Šuker za Hinu u Washingtonu gdje sudjeluje na godišnjem zasjedanju Svjetske banke (WB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Hrvatska je na godišnjoj skupštini WB i MMF-a "dobila samo komplimente za ono što je učinila proteklih godina", rekao je Šuker i dodao da je nakon današnje plenarne sjednice razgovarao sam s dužnosnicima MMF-a o napisu Financial Timesa koji su, po njemu, "ostali iznenađeni". "Nitko Hrvatsku ne gleda na taj način... Zar mislite da Svjetska banka i MMF ne bi to objavili, da se događa tako nešto", istaknuo je Šuker. Ocijenio je da je tekst FT prenesen u prerađenom obliku. "Zemlje jugoistočne Europe moraju poduzeti akciju oko brzog rasta kredita, visokog deficita platne bilance i ovisnosti o zajmovima u stranoj valuti kako bi smanjile opasnost od financijske krize", naveo je u ponedjeljak Financial Times u članku pozivajući se na "radni dokument" koji je ovoga mjeseca objavio MMF, ali koji ne predstavlja i službeno stajalište MMF-a.

Autori izvješća upozoravaju da su "tradicionalni indikatori ranjivosti za jugoistočnu Europu na razini koja se povijesno povezuje s opasnošću od zaokreta u rastu...", podsjećajući na dokaze s drugih tržišta u nastajanju, kao što je kriza u jugoistočnoj Aziji iz 1998. Hrvatski vanjski dug iznosi oko 30.7 milijardi dolara i premašio je 85 posto bruto nacionalnog proizvoda (BDP), dok je deficit platne bilance nešto preko osam posto BDP-a.(Hina)


[natrag]



Pisane vijesti