WASHINGTON: OTVORENA GODIŠNJA SKUPŠTINA WB-a I MMF-a

Uz sudjelovanje ministara financija, guvernera središnjih banaka i izaslanstava 185 zemalja članica u subotu je u Washingtonu otvorena godišnja skupština Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojoj sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom financija Ivanom Šukerom.

Trodnevni skup koji je započeo plenarnom sjednicom u sjedištu MMF-a, održava se u sjeni usporavanja svjetskog gospodarskog rasta, poremećaja na financijskim tržištima izazvanim gubicima na tržištu visoko rizičnih hipotekarnih kredita u SAD-u, padu vrijednosti dolara i rekordnom skoku cijena nafte.

Američki ministar finacija Henry Paulson u subotu je u obraćanju Odboru guvernera MMF-a kazao kako je kriza na stambenom tržištu SAD-a trenutačno predstavlja najveću opasnost, ističući istodobno snagu gospodarstva i financijskih institucija SAD-a i predanost jakom dolaru.

Paulson je izrazio potporu "temeljitim reformama MMF-a kako bi održavao realnosti rastućeg globalnog gospodarstva". Također je odao priznanje dosadašnjem izvršnom direktoru MMF-a Rodrigu de Ratu, koji 1. studenoga napušta dužnost, i pozdravio njegovog nasljednika Dominique Straus Kahna. Rodrigo de Rato kazao je kako su reforme MMF-a već započele, ali i da je to dugoročan proces za koji će trebati oko dvije godine. Reforme, među inim, trebaju donijeti izmjenu glasačkih kvota, radi davanja većeg glasa novim gospodarstvima i siromašnim zemljama. MMF prolazi kroz krizu povezanu s gubljenjem dosadašnje uloge u sanaciji zemalja u razvoju s financijskim teškoćama, ali i sa znatnim gubitkom prihoda, tako da je i samom fondu sada potrebna sanacija, ocjenjuje ovoga tjedna The Washington Post, ističući kako MMF ne uspijeva namaknuti milijardu dolara godišnje za vlastiti proračun, jer su zemlje zaključile aranžmane s MMF-om, okrenule se komercijalnim bankama i povećale devizne rezerve.

Oko 300 antiglobalističkih prosvjednika u petak navečer demonstriralo je u washingtonskoj četvrti Georgetown, uz manje čarke s policijom i nekoliko razbijenih izloga, pri čemu je više sudionika i privedeno. Predsjednik Svjetske banke Robert Zoelick pozvao je uoči otvaranja današnjeg skupa na energičniju pomoć u razvoju najsiromašnijih zemalja, kako bi najsiromašnija milijarda svjetskog stanovništva osjetila više dobrobiti od svjetskog gospodarskog rasta. Zoelick predlaže jačanje uloge Međunarodne razvojne asocijacije (IDA), glavne financijske poluge Svjetske banke kroz koju se daje pomoć za 80 najsiromašnijih zemalja svijeta, od kojih je pola u Africi. On također predlaže proširenje programa WB-a za zemlje srednjeg dohotka - od 3.596 do 11.115 dolara po stanovniku godišnje - među kojima je i Hrvatska, te preuzimanje veće uloge WB-a u rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene.

O tim će se prijedlozima raspravljati u nedjelju, na sastanku zajedničkog razvojnog odbora MMF-a i WB-a. Ministri skupine sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G7 u petak navečer su pozvali Kinu da omogući rast svoje valute yuana, koja je po ocjeni mnogih monetarnih stručnjaka već dugo podcijenjena. Skupina 24 zemalja u razvoju iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, na svom je sastanku pozvala MMF da pozornije prati gospodarstva bogatijih zemalja, i zatražila veća glasačka prava u odlučivanju MMF-a. Ministar Šuker u petak je održao sastanke s najvišim dužnosnicima WB-a i MMF-a za Europu Shigeom Katsuom i Michaelom Depplerom, na kojim su ti dužnosnici, kako je kazao, pohvalno ocijenili rezultate fiskalne politike, gospodarskog razvoja i reformi koje se provode u Hrvatskoj.(Hina)



Pisane vijesti