FISKALNA DECENTRALIZACIJA: NAJVEĆI DOBITNIK SPLIT, NAJVIŠE IZGUBIO ZAGREB

Od ukupno 570 jedinica lokalne područne i regionalne samouprave u Hrvatskoj njih 533 ostvarilo je u prvoj polovici ove godine porast prihoda od poreza na dohodak i dobit u ukupnom iznosu od 711 milijuna kuna, pri čemu je na vrhu ljestvice Split, koji je prikupio 29,2 milijuna kuna više nego u prošloj godini, odnosno prije izmjena Zakona o financiranju lokalne samouprave.

Preostalih 37 jedinica lokalne samouprave ostvarilo je ukupno 175 milijuna kuna manje prihoda od poreza na dohodak i dobit nego u prvoj polovici 2006. godine, a među njima predvodi Grad Zagreb s prikupljenih 145 milijuna kuna manje, rekao je na današnjem predstavljanju izvršenja državnog proračuna u prvoj polovici ove godine ministar financija Ivan Šuker.

Uz Split, na listi najvećih 'dobitnika' su i Sisak, sa 28,6 posto milijuna kuna više prikupljenih prihoda na ime ta dva poreza, Velika Gorica (oko 17 milijuna kuna), Osijek (15,6 milijuna kuna), Pula (14,5 milijuna kuna), Zadar (13,3 milijuna kuna) i Šibenik (10,4 milijuna kuna).

Iza Grada Zagreba na ljestvici jedinica lokalne uprave i samouprave koje bilježe smanjenje prihoda od poreza na dohodak i dobit nalaze se pak još neki od 'najbogatijih' i gospodarski najrazvijenijih hrvatskih gradova i općina - Rovinj, Hum na Sutli, Stupnik i Sveta Nedelja.

Šuker je pritom naglasio kako je u 29 od 37 takvih jedinica lokalne uprave pojedinačno smanjenje manje od milijun kuna, ali i kako je ono najveće, u Zagrebu, ipak manje i od procjena Vlade, koje su se kretale oko 200 milijuna kuna, a i gradskog vodstva, koje je najavljivalo dvostruko veće smanjenje prihoda.

Ujedno, dodao je, iznos 'manjka' u Zagrebu bio bi i manji da već nije ostvaren visok stupanj povrata poreza na dohodak, koji se ove godine, sukladno spomenutim zakonskim izmjenama, vraća iz lokalnih, a ne državnog proračuna.

Nastavi li se ovakav trend, ukupno bi povećanje prihoda od poreza na dobit i dohodak u proračunima svih lokalnih samouprava ove godine trebalo iznositi više od 1,3 milijarde kuna, istaknuo je ministar Šuker te dodao kako je ova zakonska promjena očito dobar realni osnov za nastavak decentralizacije države, koja još uvijek nije dovršena.(Hina)



Pisane vijesti