ŠUKER: HRVATSKA DOBILA POVOLJNE OCJENE EU-A ZA SVOJ EKONOMSKI PROGRAM

Hrvatska je dobila iznimno dobre ocjene za svoj Pretpristupni ekonomski program (PEP) na sastanku Vijeća ECOFIN, koji čine ministri zemalja EU-a za financije i gospodarstvo, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Ivan Šuker.

"Ono što me posebno veseli jest da je Hrvatska dobila iznimno povoljne ocjene za PEP, to jest za ekonomsku i monetarnu politiku koju vode hrvatska Vlada i središnja banka", rekao je Šuker nakon završetka redovitog godišnjeg sastanka ministara gospodarstva i financija Europske unije i zemalja kandidata o ekonomskoj politici.

Cilj susreta su pripreme zemalja kandidata za sudjelovanje u fiskalnom nadzoru i koordinaciji ekonomske politike Europske unije od dana pristupanja.

Šuker je imao i bilateralni susret s povjerenikom za ekonomsku i monetarnu politiku Joaquinom Almuniom. Šuker je izrazio zadovoljstvo što se hrvatske fiskalne procjene poklapaju s procjenama Europske komisije "na žalost domaćih kritičara koji kažu da određeni makroekonomski pokazatelji nisu točni".

Prema internom dokumentu Komisije, Pretpristupni ekonomski programi zemalja kandidata Hrvatske, Makedonije i Turske "predstavljaju konzistentan i djelomično ambiciozan okvir za ekonomsku stabilizaciju, fiskalnu politiku i strukturne reforme".

Komisija ocjenjuje da su "umjereno optimistične" hrvatske procjene gospodarskog rasta između 4,5 do 5 posto.

Komisija također pozdravlja hrvatske planove da nastavi sa smanjivanjem svoga deficita s 2,2 posto BDP-a u 2006. na 1,5 posto u 2009. godini, kao i planove za smanjivanje zaduženosti.

Uz ministra Šukera, Hrvatsku su na sastanku Vijeća ECOFIN predstavljali i pomoćnik ministra Zdravko Marić i zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.(Hina)



Pisane vijesti