ŠUKER: U REGISTRU KONCESIJA AŽURIRANO 4460 UGOVORA

U Registru koncesija do sada je ažurirano i uneseno 4460 potpunih ugovora o koncesijama, a procjenjuje se da ih još oko 600-njak treba ažurirati i upotpuniti, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker na sjednici Vlade u Zaprešiću.

Vlada je, naime, izviještena o napretku ažuriranja Registra koncesija pri Ministarstvu financija.

Ministar Šuker zauzeo se da svi ugovori o koncesijama budu dostupni javnosti.

Građani Hrvatske mogli bi tako vidjeti sve ugovore o koncesijama, rekao je Šuker, koji je Registar koncesija ocijenio učinkovitim modelom borbe protiv korupcije.

S osnova koncesija državni je proračun samo u prva tri mjeseca ove godine uprihodovao 107 milijuna kuna, dok je prije tri, četiri godine godišnji prihod od koncesija bio na razini 200-njak milijuna kuna, kazao je Šuker.

Iznio je pritom i podatak da su proračunski prihodi u prva četiri mjeseca ove godine veći za 16 posto u odnosu na lani, što je pripisao povećanju gospodarskih aktivnosti i suzbijanju sive ekonomije.

Šuker je procijenio da bi Registar koncesija mogao biti do kraja ažuriran u idućih mjesec dana.

Naime, Vlada je zaključkom zadužila ministarstva gospodarstva, poljoprivrede, te mora, turizma, prometa i razvitka da u roku mjesec dana Ministarstvu financija dostave sve podatke potrebne za ažuriranje Registra.

Na to su zaduženi i županije, općine i gradovi koji su davali koncesije, kao i svi uredi državne uprave u županijama.

Vlada je Ministarstvu obrazovanja i znanosti dala suglasnost da u 2008. i 2009. u proračunu osigura 41,4 milijuna kuna kojima će se subvencionirati stambeni krediti zaposlenicima u sustavu visokog obrazovanja i znanosti.

Do sada je dato ukupno 1880 subvencioniranih stambenih kredita, a u ovoj godini predlaže se subvencioniranje novih 740 kredita za mlade znanstvenike i stručnjake, izvijestio je resorni ministar Dragan Primorac.

Proračunom za ovu godinu za subvencioniranje stambenih kredita osigurano je oko 19 milijuna kuna.

Subvencionirani stambeni krediti omogućili su da oko 1880 mladih znanstvenika ostane u Hrvatskoj, rekao je Primorac, iznoseći i podatak da su se u protekle tri i pol godine iz inozemstva vratila 44 hrvatska znanstvenika.

Korisnicima tih kredita kamata iznosi 1,67 posto, dok Ministarstvo te kredite subvencionira s 3,23 posto.

Na zatvorenom dijelu sjednice u Zaprešiću Vlada je privremenim ravnateljem Hrvatskog olimpijskog centra imenovala Tomislava Paškvalina, koji treba obaviti poslove upisa i organiziranje početka rada tog centra.(Hina)



Pisane vijesti