OBJAVLJEN MJESEČNI STATISTIČKI PRIKAZ MINISTARSTVA FINANCIJA ZA SIJEČANJ 2007. GODINE BR. 136

Ministarstvo financija objavilo je Mjesečni statistički prikaz br. 136 s podacima o državnom proračunu, izvanproračunskim fondovima i agencijama, konsolidiranoj središnjoj državi, rezultatima aukcija trezorskih zapisa, dugu opće države, unutarnjem dugu konsolidirane središnje države za siječanj 2007. godine.

Ukupni prihodi konsolidirane središnje države u promatranom razdoblju prikupljeni su u iznosu od 8,6 milijardi kuna što predstavlja godišnji rast od visokih 21,4 posto.

Pritom su porezni prihodi, koji čine 58,6 posto ukupnih prihoda, ostvarili godišnji rast od 28,3 posto, dok su socijalni doprinosi, drugi po važnosti prihodi konsolidirane središnje države, zabilježili rast od 10,2 posto. Među poreznim prihodima najznačajnije ostvarenje zabilježili su prihodi od poreza na dodanu vrijednost (godišnji rast od 33,8 posto) i trošarine (godišnji rast od 17,5 posto). U isto vrijeme, ukupni rashodi konsolidirane središnje države izvršeni su u iznosu od 7,9 milijardi kuna. U njihovoj strukturi najveći dio čine socijalne naknade (godišnji rast od 6,1 posto), a slijede ih naknade zaposlenima (godišnji rast od 6,3 posto) te rashodi za korištenje dobara i usluga. Neto stjecanje nefinancijske imovine konsolidirane središnje države ostvareno je u iznosu od 215,8 milijuna kuna, a neto stjecanje financijske imovine konsolidirane središnje države u iznosu od -71,4 milijuna kuna. Neto obveze su zabilježene na razini od -552,8 milijuna kuna.

Neto pozajmljivanje/zaduživanje, kao mjera manjka/viška konsolidirane središnje države, je u promatranom razdoblju iznosilo 481,5 milijuna kuna.

Mjesečni statistički prikaz Ministarstva financija br. 137., s podacima za razdoblje od siječnja do veljače 2006. godine očekuje se početkom svibnja 2007. godine.



Pisane vijesti