MINISTAR ŠUKER SA ČELNICIMA SVJETSKE BANKE O ZAJMOVIMA ZA HRVATSKU

Hrvatski ministar financija Ivan Šuker sastao se u petak u Washingtonu s Hermanom Wijffelsom, izvršnim direktorom Svjetske banke koji na Odboru izvršnih direktora predstavlja nizozemsku konstituencu u kojoj je i Hrvatska, te sa Shigeom Katsuom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju.

"Imali smo vrlo konstruktivan i dobar razgovor s Hermanom Wijffelsom i Shigeom Katsuom, na kojem su praktički konstatirali kako je Hrvatska ispunila sve uvjete za dobivanje drugog programskog zajma PAL 2", izjavio je ministar Šuker, koji u Washingtonu sudjeluje na proljetnom zasjedanju Svjetske banke (WB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Programski zajam Svjetske banke PAL 2 u iznosu od 150 milijuna eura, namijenjen je reformskim projektima u Hrvatskoj, koji će se financirati posredstvom proračuna.

"Hrvatska sa Svjetskom bankom također pregovara oko kredita za izgradnju vodovodne mreže u unutrašnjosti vrijednog 100 do 120 milijuna dolara, te ima ugovoren kredit za kompletnu reformu porezne uprave, od uvođenja poreznog broja do uspostave institucije za izobrazbu kadrova", dodao je Šuker.

Izvršni direktor Wijffels izvijestio je ministra Šukera o događajima vezanim uz nepravilnosti koje se istražuju vezano uz predsjednika WB-a Paula Wolfowitza, koji je izvrgnut pritisku za podnošenje ostavke zbog slučaja povezanog sa sukobom interesa.

Krajem svibnja Odbor izvršnih direktora će odobravati i novu Strategiju suradnje s Republikom Hrvatskom za koju se očekuje da će je hrvatska Vlada prihvatiti idućega tjedna.

Potpredsjednik WB-a Shigeo Katsu ocijenio je kako je Hrvatska ispunila 90 posto prethodnih mjera za odobravanje PAL 2 zajma, te je utvrđeno da ce Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobriti PAL 2 zajam na sjednici 31. svibnja 2007. godine.

Potpisivanje ugovora o zajmu očekuje se u prvoj polovici lipnja, a povlačenje 1. tranše u iznosu 100 milijuna eura predviđeno je za srpanj 2007. godine, nakon što Ugovor o zajmu potvrdi Hrvatski sabor, navedno je u priopćenju Minstarstva financija.

Katsu je također ocijenio kako je Hrvatska postigla izvanredan napredak u ispunjavanju dogovorenih prethodnih mjera za odobravanje PAL 2 zajma, posebno u privatizacijama velikih gubitaša, posebice željezare Sisak i TLM-a, te početku privatizacije četiri neovisna poduzeca Hrvatskih željeznica, u području zdravstva i socijalne skrbi, te u području jačanja državne i javne uprave te modernizacije pravosudnog sustava, stoji u priopćenju.

Ministra Šukera u Washingtonu očekuju i sastanci s čelnicima MMF-a.

Na upit o zabrinutosti koju je MMF u veljači izrazio zbog povećanja udjela vanjskog duga u BDP-u, porastu krakoročnih vanjskih zaduženja i drugih strukturnih teškoća u Hrvatskoj, ministar Šuker je kazao kako je ta "zabrinutost stalno prisutna, ali to ima svoju povijesnu genezu, jer je Hrvatska doživjele strahovitu ekspanziju vanjskog duga 2002. i 2003. godine. Ova vlada je uspjela usporiti rast vanjskog duga i smanjiti udio države s 34 posto početkom 2004. na 23 posto početkom ove godine, financiranjem deficita na domaćem tržištu. Također je prepolovila deficit sa 6.2 posto 2003., na 3 posto prošle godine", kazao je Šuker. Dodao je da hrvatski vanjski dug iznosi oko 29 milijardi dolara.

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu s ministrom Šukerom, u subotu će sudjelovati na sastanku Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora, središnjem skupu proljetnog zasjedanja MMF-a i WB-a na kojem sudjeluju ministri financija i guverneri središnjih banaka iz 185 zemalja.

Na skupu u Washingtonu sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske narodne banke na čelu s guvernerom Željkom Rohatinskim.



Pisane vijesti