FISKALNI DEFICIT U 2006. GODINI 3,0% BDP-a

Ministarstvo financija objavilo je Mjesečni statistički prikaz broj 135 s preliminarnim podacima o državnom proračunu, izvanproračunskim fondovima i agencijama, konsolidiranoj središnjoj državi, lokalnoj državi, konsolidiranoj općoj državi, rezultatima aukcija trezorskih zapisa, dugu opće države, unutarnjem dugu konsolidirane središnje države i fiskalnom deficitu s podacima za 2006. godinu.

Prema preliminarnim podacima za 2006. godinu, ukupni prihodi konsolidirane opće države u 2006. godini prikupljeni su u iznosu od 112,2 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi ostvareni u iznosu od 119,6 milijardi kuna.

I prihodi i rashodi ostvareni su u skladu s planiranim iznosom što je rezultiralo deficitom na razini 7,4 milijarde kuna (prema modificiranom obračunskom načelu), odnosno na razini 3,0 posto BDP-a što je također u skladu s planom za 2006. godinu. Time je nastavljena značajna fiskalna prilagodba kojom je u odnosu na 2003. godinu fiskalni deficit smanjen za čak 3,2 postotna boda. Samo u 2006. godini, u odnosu na godinu ranije, fiskalni deficit je smanjen za 1,1 postotni bod ili za gotovo 2 milijarde kuna. Ovakva kretanja rezultat su pozitivnih kretanja kako na prihodnoj tako i na rashodnoj strani proračuna opće države. Napredak u procesu kontrole i prikupljanja prihoda opće države uz značajan napredak cjelokupnog procesa planiranja i kontrole izvršavanja rashoda daju čvrst temelj daljnjoj konsolidaciji javnih financija i u srednjoročnom razdoblju.

Mjesečni statistički prikaz Ministarstva financija broj 136, s podacima za siječanj 2006. godine očekuje se početkom travnja 2006. godine.



Pisane vijesti