HRVATSKO-NJEMAČKI UGOVOR O FINANCIRANJU ENERGETSKE UČINKOVITOSTI

Ugovor o financijskoj suradnji između vlada Hrvatske i Njemačke o financiranju projekta 'Poticanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije' potpisali su danas ministar financija Ivan Šuker i veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Hans Jochen Peters.

Ugovorom su utvrđeni zajam Kreditne banke za obnovu (KfW) u vrijednosti do 20 milijuna eura s povoljnom kamatom te darovnica njemačke Vlade za financiranje popratnih mjera potrebnih za provedbu i brigu o projektu u visini do 1,5 milijuna eura.

Ugovor o financijskoj suradnji je okvirni ugovor na temelju kojeg će se sklapati pojedinačni ugovori sa primateljima zajma. Provedbu ugovora će, prema najavi ministra finacija Ivana Šukera, kontrolirati Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Šuker je rekao da je jedan od glavnih Vladinih strateških ciljeva u energetici potpora razvoju korištenja obnovljivih izvora energije. Cilj Vlade je, kaže Šuker, do 2010. godine povećati udjel obnovljivih izvora energije u hrvatskoj energetskoj bilanci sa sadašnjih 0,5 na 4,5 posto. U tom smislu najavio je značajna ulaganja u vjetroelektrane.

Veleposlanik Peters rekao je da se danas potpisanim ugovorom nastavlja tradicija dobre tehničke i financijske suradnje dviju vlada te istaknuo da je energetska politika jedno od glavnih područja na koje će se Njemačka koncentrirati tijekom svog predsjedanja Europskom unijom.

Po podacima njemačkog veleposlanstva, od 2000. godine Njemačka je Hrvatskoj u sklopu financijske suradnje omogućila kredite s povoljnom kamatom u ukupnoj vrijednosti od 67,5 milijuna eura, te dala 24,5 milijuna eura nepovratnih javnih sredstava, pretežno u obliku subvencija.

Od 1992. godine Njemačka je, prema istom izvoru, Hrvatskoj u sklopu tehničke suradnje stavila na raspolaganje sredstva u ukupnoj vrijednosti od 63 milijuna eura.

Uz to Njemačka sa 26 posto sudjeluje u svim sredstvima koje Hrvatskoj stavlja na raspolaganje Europska unija.(Hina)



Pisane vijesti