POBOLJŠANA TRANSPARENTNOST SUSTAVA UPRAVLJANJA JAVNIM DUGOM

Predstavnici Ministarstva financija i Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj predstavili su danas rezultate projekta "Razvoj kapaciteta za upravljanje javnim dugom", a ujedno je Ministarstvo financija predstavilo Strategiju upravljanja dugom za 2007. godinu.

Projekt Razvoj kapaciteta za upravljanje javnim dugom, trajao je 19 mjeseci. Financiran je iz programa CARDS u iznosu 900 tisuća eura, a Europska unija istodobno je financirala nabavu novog softverskog sustava za upravljanje dugom za Ministarstvo financija, vrijednog 513 tisuća eura.

Upravljanje javnim dugom nije tema posebnog poglavlja pristupnih pregovora niti je dio zajedničkih pravnih stečevina Europske unije, ali je riječ o važnom području kojemu Unija poklanja veliku pažnju, rekao je šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert.

Prema njegovim riječima, EU nema zajednički obvezujući sustav upravljanja javnim dugom, već to svaka zemlja uređuje pojedinačno. No u skladu s najboljim praksama u tim zemljama, kaže Degert, došlo se do nekoliko temeljnih načela. To su transparentnost, otvorenost i odgovornost nadležnih institucija te unapređenje internih operacija. Značajan korak prema dostignuću tih standarda, kaže Degert, postignut je provedbom CARDS projekta u Ministarstvu financija. Posebno je, prema ocjeni državnog tajnika u Ministarstvu financija Ante Žigmana, poboljšana transparentnost sustava upravljanja javnim dugom, posebice redovitom objavom kalendara izdavanja i tromjesečnim planova zaduživanja.

Danas je prvi put objavljen kalendar izdavanja za 2007. godinu, kao dio Strategije upravljanja javnim dugom Ministarstva financija. Prema toj strategiji, za iduće srednjoročno razdoblje od 2007. do 2009. godine potrebe za zaduživanjem kretat će se na prosječnoj razini od 11,8 milijardi kuna ili 4,1 posto BDP-a, a bit će izraženije tijekom 2007. i 2009. godine, zbog značajnijih dospijeća otplata postojećih obveza. Potrebe za zaduživanjem, kaže se u strategiji, financirat će se prvenstveno na domaćem tržištu, u skladu s politikom smanjenog inozemnog zaduživanja. Tako bi se inozemno zaduživanje trebalo kretati na prosječnoj razini od 0,5 posto BDP-a, uz snažan opadajući trend. (H)



Pisane vijesti