MINISTAR ŠUKER PRIMIO NOVOIMENOVANOG POTPREDSJEDNIKA EIB-a

Ministar financija Ivan Šuker primio je danas u pozdravnom susretu Matthiasa Kollatz Ahnen-a, novoimenovanog potpredsjednika Europske investicijske banke (EIB) iz Luksemburga, koji je u sklopu svojih ostalih zaduženja odgovoran i za projekte u Republici Hrvatskoj. Ministar Šuker naglasio je da je suradnja Hrvatske s EIB-om izuzetno dobra i da Hrvatska na svom putu ka punopravnom članstvu u Europsku uniju vidi EIB kao jedan od najznačajnijih financijskih partnera u realizaciji najznačajnijih, posebice infrastrukturnih projekata.

Ministar Šuker razgovarao je s potpredsjednikom Kollatz Ahnen-om o mogućim budućim projektima u sektoru prometa, od autocesta preko željeznica do luka, nastavku plinofikacije Hrvatske prema južnom dijelu, kreditiranju malog i srednjeg poduzetništva te turizma putem Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Ministar Šuker ujedno je domaćin boravka Kollatz Ahnen-a u Zagrebu, a koji će se tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana susresti s Damirom Polančecom, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske, te Božidarom Kalmetom, ministrom mora, turizma, prometa i razvitka, Vincent Degert-om, veleposlanikom Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Milanom Bandićem, gradonačelnikom Grada Zagreba; te predsjednicima Uprava Autoceste Rijeka - Zagreb, Zračne luke Zagreb i Privredne banke Zagreb.

EIB je od početka svog djelovanja u Hrvatskoj 2001. do danas odobrio gotovo 1 milijardu EUR dugoročnih, povoljnih zajmova za sveukupno 17 javnih i privatnih projekata. Privatnom sektoru i to komercijalnim bankama, EIB je odobrio 4 globalna zajma namijenjena financiranju malog i srednjeg poduzetništva u ukupnoj vrijednosti 66 milijuna EUR. Ukupno 13 projekata odobreno je državi ili javnim poduzećima i to u ukupnom iznosu 905 milijuna EUR. Ti javni projekti uglavnom su namijenjeni financiranju velikih infrastrukturnih projekata, prvenstveno autocesta, cesta i željeznica, obnovi komunalne infrastrukture na područjima od posebne državne skrbi, te izgradnji plinovodnog sustava u Hrvatskoj.

 



Pisane vijesti