MINISTAR ŠUKER U SLUŽBENOM POSJETU EGIPTU

U sluzbenom posjetu Arapskoj Republici Egipat (ARE), u dvojakoj ulozi boravi ministar financija Republike Hrvatske gosp. Ivan Suker, koji je ovdje takodjer i u funkciji predsjednika Nadzornog odbora INA-e

Tijekom boravka u nedjelju 11. ozujka 2007. godine ministar Suker se susreo s ministrom nafte ARE gosp. ing. Amin Sameh Samir Fahmy-em i ministrom financija ARE dr. Youssef Boutros Ghali-em. Obadva sastanka protekla su u izuzetno prijateljskom ozračju.

Tijekom sastanka s ministrom nafte dva ministra su iskazala zadovoljstvo uspjesnim radom hrvatske tvrtke INA na istrazivanju i pridobivanju nafte i plina u ARE. INA je nedavno u Zapadnoj pustinji na koncesiji East Yidma pronasla kolicinu nafte isplativu za proizvodnju. Egipatski ministar obecao je pruziti svu potrebnu pomoc da se busotina sto prije stavi u proizvodnu fazu, po mogucnosti tijekom ove godine. O uspjehu hrvatske tvrtke obavijestio je i egipatskog predsjednika Mubaraka, koji je iskazao radost da hrvatska tvrtka uspjesno posluje u Egiptu te je zazelio daljnji uspjeh u suradnji dvije strane.

Ministar Suker je svoga domacina informirao o sadasnjem trenutku Hrvatske, predpristupnim pregovorima za hrvatsko clanstvo u EU, zelji za prosirivanjem bilateralne gospodarske suradnje s ARE posebno naglasivsi kapacitete hrvatske morske luke Rijeka, koja je idealna za prodor egipatskih roba na trziste Europe, kao i mogucnost suradnje pri transportu egipatskog LNG-a prema Europi, te koristenje hrvatskih rafinerija u zajednickom nastupu na trecim trzistima.

Ministar Suker sastao se takodjer i s ministrom financija ARE dr. Youssef Boutros Ghali-em. Dva ministra su izmijenila iskustva vodjenja ministarstava financija. Ministar Suker je takodjer informirao domacina o financijskom sustavu RH napomenuvsi kako se u RH javne naplate vrse putem jednog racuna u drzavnoj riznici (single treasury account), o poreznom sustavu i poreznim stopama na prihod fizickih i pravnih osoba, makroekonomskim indikatorima, privatizaciji. Ministar Suker je takodjer zamolio svoga egipatskoga kolegu da egipatska strana sto prije ratificira 2005. potpisani Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Kada stupi na snagu ovaj bi Ugovor terbao dati dodatni poticaj gospodarskoj suradnji dviju zemalja, a tvrtkama koje vec posluju u odnosnim zemljama osigurati vecu konkurentnost u poslovanju. Ministar Boutros Ghali obecao je da ce kao ministar ali i kao clan Parlamenta uciniti sve da do ratifikacije sto prije dodje.

Susrete s egipatskim ministrima popratila je i televizijska postaja TV Nile International, za koju je nakon susreta s ministrom nafte ministar Suker dao interview.



Pisane vijesti