MINISTAR ŠUKER SASTAO SE SA PREDSTAVNICIMA EUROPSKE KOMISIJE

Ministar financija Ivan Šuker sa suradnicima sastao se danas s predstavnicima Europske komisije, Opće uprave za proračun (DG Budgeta) Robertom Gielisseom i Pederom Jakobssonom koji borave u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj kako bi se upoznali s uspostavom sustava unutarnjih financijskih kontrola u Hrvatskoj i budućom primjenom Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru.

Ministar financija Šuker na sastanku je upoznao predstavnike Opće uprave za proračun EK sa svim aktivnostima i poboljšanjima koja su dosada napravljena na uspostavi sustava unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru i zakonskom regulativom tog iznimno važnog područja, kako bi se pridonjelo transparentnosti javnih financija i borbi protiv korupcije. Čelni ljudi ministarstava upoznati su, a upoznaje ih se i dalje, s važnosti uspostave navedenog sustava.

"U protekle tri godine puno smo radili na transparentnosti javnih financija i za taj trud dobili priznanja svih relevantnih međunarodnih financijskih institucija i agencija za dodjelu kreditnih rejtinga. Primjenom Zakona o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru napravit ćemo još jedan korak naprijed na tom području", kazao je na sastanku ministar Šuker.

Predstavnici Opće uprave za proračun EK na sastanku su čestitali Republici Hrvatskoj na rezultatima koji su dosada postignuti u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji.

Za koordinaciju uspostave i razvoja navedenoga sustava te praćenje provedbe nadležno je Ministarstvo financija - Uprava za harmonizaciju unutarnje revizije i financijske kontrole, odnosno Središnja harmonizacijska jedinica.

"Sustav financijskog upravljanja i kontrole je sveobuhvatan sustav unutarnjih kontrola koje uspostavljaju čelnici, a provode svi zaposleni koji pruža razumnu sigurnost da se proračunska i druga sredstva koriste zakonito, pravilno i etično, te ekonomično, djelotvorno i učinkovito u svrhu ostvarenja ciljeva proračunskog korisnika", kazala je pomoćnica ministra mr.sc. Ljerka Linzbauer.

U Ministarstvu financija održan je i još jedan u nizu seminar za rukovoditelje u državnoj upravi o unutarnjim financijskim kontrolama u javnom sektoru - upravljačkoj odgovornosti. Organizatori seminara bili su Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo financija u suradnji s Projektom CARDS 2004 "Jačanje strukture unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru Republike Hrvatske". Seminaru su prisustvovali navedeni predstavici Opće uprave za proračun EK i dužnosnici, odnosno rukovoditelji u ministarstvima i drugim tijelima javnog sektora - državni tajnici, pomoćnici ministara i drugi - koji su zaduženi za uspostavu i razvoj sustava financijskog upravljanja i kontrola, koji upravljaju javnim sredstvima i koji su nadležni za ostvarenje zadaća proračunskih korisnika. Predavanja na seminaru o upravljačkoj odgovornosti managera trebala bi pridonijeti jačanju njihove svijesti, odnosno čelnicima državnih institucija pomoći da spoznaju potrebu uspostavljanja unutarnjih kontrola s ciljem poboljšanja poslovanja. Na seminaru su o toj temi govorili pomoćnica ministra financija mr.sc. Ljerka Linzbauer, načelnik Odjela opće uprave za proračun Robert Gielisse, predstavnik Delegacije EK u RH Constantino Longares Barrio i voditeljica projekta CARDS 2004 "Jačanje strukture unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru" Martine Thouet.



Pisane vijesti