ODRŽANA PREZENTACIJA REZULTATA PROJEKATA ZA UNAPREĐENJE PRIPREME PRORAČUNA

U Ministarstvu financija je održana prezentacija rezultata projekata "Strateško planiranje i proračunski procesi" te "Određivanje proračunskih prioriteta" za državne dužnosnike.

Državni tajnik Ministarstva financija Ante Žigman na prezentaciji je istaknuo iznimnu važnost dobrog sustava strateškog planiranja za pripremu proračuna. "Stoga, sam proces planiranja treba osigurati mehanizam putem kojeg bi Vlada identificirala ciljeve koje smatra najvažnijim, odnosno odredila prioritete, i osigurala adekvatna sredstva za njihovu provedbu kroz proces pripreme proračuna", kazao je Žigman.

Dodao je kako je uvođenjem programa napravljen iskorak od onog tradicionalnog pogleda na proračun po stavkama, uvažavajući strateške ciljeve i prioritete te nastojeći integrirati dugoročniju perspektivu u sam proces planiranja. "Planiranje po programima, višegodišnji proračunski okvir i utvrđivanje strateških prioriteta praktični su instrumenti kojima održavamo fiskalnu disciplinu i postižemo efikasniju alokaciju sredstava", naglasio je Žigman.

Projekt "Strateško planiranje i proračunski procesi" financiran je iz sredstava darovnice Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a njegov cilj bila je izrada analize trenutnog stanja i preporuka za uvođenje procesa strateškog planiranja. Određivanje proračunskih prioriteta projekt je koji su proveli SIGMA i predstavnici Ministarstva financija Republike Litve. Tijekom boravka u Hrvatskoj upoznali su se s iskustvima pojedinih središnjih tijela državne uprave u izradi relevantnih sektorskih strategija, te su istima prezentirali vlastita iskustva vezana uz izradu strateških dokumenata i njihovog povezivanja s procesom pripreme proračuna.

Ispred Ministarstva financija na prezentaciji su sudjelovali pomoćnici ministra Niko Raič i Zdravko Marić, te načelnica Ivana Jakir Bajo.



Pisane vijesti