ŠUKER: PRORAČUN ZA RAVNOMJERAN I BOLJI RAZVOJ HRVATSKE

Prijedlogom proračuna za 2007. Vlada je i zakonodavno i financijski stvorila uvjete za ravnomjerni i bolji razvoj Hrvatske, izjavio je danas ministar financija Ivan Šuker, obrazlažući u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu.

Šuker je kazao da Vlada u proračunu za 2007. planira rashode u iznosu 108,1 milijardu kuna, ili 8,8 milijardi više nego u ovogodišnjem proračunu, a prihode od 103,5 milijardi kuna, što je porast od 8,6 milijardi u odnosu na ovu godinu.

Istaknuo je da Vlada proračun za iduću godinu temelji na pozitivnim makroekonomskim pokazateljima - na gospodarskom rastu od 4,6 posto, deficitu opće države od 2,8 posto BDP-a, daljnjem usporavanju rasta vanjskog duga, smanjenju udjela opće države u vanjskom dugu ispod 40 posto BDP-a, smanjenju nezaposlenosti.

Vlada, dodao je Šuker, i u idućoj godini nastavlja borbu protiv sive ekonomije te bolji nadzor poreznih obveznika i naplatu poreznih prihoda, izvijestivši da je u prvih 11. mjeseci ove godine naplata poreznih prihoda porasla za 10,5 posto u odnosu na lani.

Govoreći o rashodnoj strani proračuna, kazao je da proračun odražava ciljeve Vlade za poticanje poduzetništva i pozitivnog poslovnog okružja, ulaganje u znanost i obrazovanje.

Resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja pripalo bi ukupno 10,4 milijarde kuna ili 9,3 posto više nego ove godine - za visoko obrazovanje izdvojilo bi se 2,3 milijarde kuna, a za odgoj i obrazovanje 6,7 milijardi kuna.

Ističući kako Vlada proračun za 2007. naziva proračunom za ravnomjerniji razvoj Hrvatske, Šuker je rekao da, osim predloženog zakona po kojemu bi lokalnoj i područnoj samoupravi u cijelosti pripali prihodi od poreza na dohodak, Vlada u cilju ravnomjernog regionalnog razvoja u proračunu predviđa i dvije milijarde kuna za razne projekte na područjima od posebne državne skrbi te otocima (946 milijuna više nego u ovogodišnjem proračunu).

Proračun, dodao je, vodi računa i o socijalnoj osjetljivosti, što se, kaže, očituje u povećanju sredstava za poticanje populacijske politike (ukupno 3,5 milijardi kuna ili 731 milijun kuna više nego ove godine). Predviđa se više novca za dječje doplatke, rodiljne naknade, a pomoć za opremu novorođenčadi (na 2.238 kuna), a država za besplatne udžbenike u idućoj godini planira izdvojiti 240 milijuna kuna.

Šuker je naglasio da proračun vodi računa i o financijskoj provedbi projekata za dobivanje sredstava iz predpristupnih fondova EU, dodavši kako očekuje da će sredstva iz tri takva fonda biti iskorištena u 90-postotnom iznosu.

Što se tiče prihodne strane proračuna, ministar je rekao da Vlada planira prihode u iznosu 103,5 milijardi kuna - najviše prihoda očekuje od 'ubiranja' PDV-a (37 milijardi kuna), od poreza na dobit (36 milijardi), na dohodak (9 milijardi), te od trošarina (9 milijardi).

Šuker je odbacio nagađanja da u proračunu nisu navedeni svi rashodi države, da se neki prikrivaju zbog parafiskalnog financiranja, ustvrdivši da država izvršava sve svoje obveze, što su, kaže, prepoznale i vodeće svjetske rejting agencije, povećavši Hrvatskoj kreditni rejting.

O predloženom proračunu raspravljaju saborski klubovi - za raspravu se prijavilo sedam klubova te više od 40 zastupnika.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je da će Sabor o proračunu danas raspravljati do 22 sata, da će raspravu nastaviti sutra, izvijestivši da se amandmani na proračun mogu podnositi do petka popodne, kako bi se rasprava i glasovanje o amandmanima i samom proračunu moglo obaviti 1. prosinca.(Hina)



Pisane vijesti