POTPISAN UGOVOR ZA PROJEKT INTEGRACIJE TRGOVINE I TRANSPORTA U LUCI PLOČE

Za Projekt integracije trgovine i transporta u luci Ploče potpisan je danas ugovor o zajmu i ugovor o jamstvu u iznosu od 58,8 milijuna eura.

Ugovor o zajmu potpisao je ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur, ugovor o jamstvu je ispred Republike Hrvatske potpisala Ana Hrastović, pomoćnica ministra financija, dok je u ime Svjetske banke ugovore potpisao Anand Seth, regionalni direktor za Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Hrvatska će Vlada od 2006. do 2013. godine uložiti 531 milijun eura u infrastrukturu 6 luka od državnog značaja, istaknuo je na prigodnoj svečanosti ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Naglasio je značaj multiplikativnog efekta luke na čitav niz djelatnosti vezanih uz luku dodajući da na 100 dolara koje lučko poduzeće uprihoduje od prekrcaja jednog kontejnera, ostala poduzeća zarade još 11 puta toliko.

Svaka tona tereta u luci Ploče generira 8 dolara gospodarskih aktivnosti izvan luke u prometnom sektoru, rekao je Anand Seth napominjući da će realizacijom ovog projekta korisnici paneuropskog prometnog V c koridora uštedjeti 200 milijuna dolara transportnih troškova, a vrijeme tranzita smanjit će se za 30 posto.

Ukupna vrijednost projekta je 91 milijun eura, od čega je 21 milijun eura udio Republike Hrvatske, dok 58,8 milijuna eura iznosi zajam Svjetske banke, a ostatak od 11,2 milijuna je zajam Europske banke za obnovu i razvoj koji će biti potpisan sljedeće godine, istaknuo je Branko Bačić, državni tajnik za more i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče.

Projekt predviđa izgradnju terminala za rasute terete koji će biti gotov 2010. godine i izgradnju višenamjenskog kontejnerskog terminala s rokom završetka sredinom 2009. godine, rekao je Batur. Izgradnja terminala odvijat će se istovremeno s izgradnjom nastavka autoceste prema Pločama, pri čemu će se kameni materijal od autoceste koristiti pri građevinskim zahvatima u luci, naglasio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić dodajući da će se posebna pozornost posvetiti zaštiti okoliša.

Pomoćnica ministra Hrastović istaknula je da je zajam Svjetske banke dobiven pod povoljnim uvjetima, odnosno s rokom otplate od 15 godina, počekom od 5 godina i kamatnom stopom od EUROIBOR+0,52 posto uz dodatnu subvenciju kamate od 0,25 posto.



Pisane vijesti