PRIHODI PRORAČUNA VEĆI ZA OKO 11 POSTO; OBJAŠNJENJA IZRAČUNA DEFICITA

Prihodi državnog proračuna su za oko 11 posto veći nego u istom razdoblju lani, a rashodi se kreću u okviru planiranog. Neplaćene obveze države trenutno su na razini od oko 1,2 milijarde kuna, od čega se najviše, oko milijardu kuna, odnosi na zdravstvo, podatci su iz Ministarstva financija. U ovoj godini iznos dospjelih neplaćenih obveza je stabilan, očekivan, a samo zbog kašnjenja zdravstvene reforme moglo bi značiti povećanje za oko 300 milijuna kuna, kažu u resoru financija.

Kako je krajem prošle godine iznos dospjelih nenaplaćenih obveza bio oko milijardu kuna, svako povećanje iznad toga iznosa, znači tih 200 ili 300 milijuna više u ovoj se godini ubraja u proračunski deficit.

Naime, deficit prema modificiranom obračunskom načelu, koji je u računovodstveni sustav uveden 2002., a dogovoren i u okviru stand by aranžmana s MMF-om iz veljače 2003., uključuje i godišnje promjene dospjelih neplaćenih obveza opće države, tzv. arrears.

Krajem 2003. stanje dospjelih neplaćenih obveza bilo je milijardu kuna, krajem 2004. stanje je bilo 1,3 milijarde, a krajem 2005. bilo je milijardu kuna.

Promjena iznosa dospjelih neplaćenih obveza utječe na deficit, pa tako primjerice povećanje tijekom jedne godine ulazi u deficit u toj godini, ali samo iznos toga povećanja, ne cjelokupno stanje (raniji iznos u ranijim je godinama ušao u deficit za te godine).

Tim su pojašnjenjima izračuna deficita iz Ministarstva financija ujedno odgovorili i na prošlotjedne zamjerke SDP-ovih saborskih zastupnika koji su u raspravi o izvršenju proračuna u prvom polugodištu ove godine Vladu prozivali da javnosti prešućuje za nju negativne ekonomske pokazatelje, uz ostalo i rast inflacije, nelikvidnosti, kao i rast deficita.

Prema podatcima Ministarstva financija, deficit konsolidirane opće države prema modificiranom obračunskom načelu u 2003. godini iznosio je 12,2 milijarde kuna ili 6,2 posto BDP-a, a plan za ovu godinu je deficit od 7,3 milijarde kuna ili 3 posto BDP-a.

U Ministarstvu nisu htjeli komentirati podatak o visini iznosa tužbi podignutih protiv države, odnosno podatak o 10,3 milijardi kuna iznosa svih tužbi u kojima Državno odvjetništvo zastupa državu pred sudovima.

Nadamo se da je to procjena, Ministarstvo financija još nije dobila nikakvu obavijest da nešto treba plaćati ili planirati to kao rashod proračuna, odgovorili su u Ministarstvu.

Naveli su i podatak da je protekle tri godine, odnosno 2004., 2005. i u ovoj godini po ovrhama iz sudskih sporova vezanih za radne odnose isplaćeno ukupno nešto više od milijardu kuna (sporovi za neizvršene obveze iz 2001. i 2002. a koje se odnose na neisplaćene božićnice, regrese, neplaćene prekovremene sate u MUP-u itd.).(Hina)



Pisane vijesti