ODRŽAN SUSRET MAKEDONSKIH I HRVATSKIH PREDSTAVNIKA SREDIŠNJE JEDINICE ZA FINANCIRANJE I UGOVARANJE TE NACIONALNOG FONDA

Makedonski predstavnici Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje (SJFU) i Nacionalnog fonda (NF) boravili su 18., 19. i 20. listopada 2006. u Zagrebu kako bi se upoznali s iskustvima hrvatskih predstavnika SJFU i NF u financijskom upravljanju programa pomoći Europske unije.

Tijekom susreta u Ministarstvu financija predstavnici Nacionalnog fonda, na čelu s načelnicom Brankom Kušić, održali su prezentaciju o unutarnjoj strukturi NF-a, organizaciji PHARE, ISPA i SAPARD pretpristupnih programa, te pregledu sustava i procesu akreditacije za provedbu projekata pretpristupnih programa.

Pomoćnica ministra financija Vladimira Ivandić, koja je na čelu Uprave za financiranje programa i projekata pomoći EU - Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje, makedonskim kolegama je pojasnila organizacijsku strukturu SJFU te proces ugovaranja i financiranja, nabave, plaćanja, nadzora i revizije provedbe svih decentraliziranih programa i projekata pomoći Europske zajednice Republici Hrvatskoj. Također, makedonski predstavnici razgovarali su s voditeljima projekata u SJFU o proceduri nabave i provedbe projekata, izrade i kontrole natječajne dokumentacije i financijskog upravljanja. Posjetili su i Jedinicu za provedbu projekata (JPP) u Ministarstvu unutarnjih poslova u cilju boljeg upoznavanja s konkretnim zadacima JPP-a.

U Republici Makedoniji su SJFU i NF uspostavljeni u listopadu 2005. godine. Sustav je još uvijek u osnivanju, a proces akreditacije za provedbu projekata pretpristupnih programa, još nije započeo. Stoga je svrha posjeta makedonskih predstavnika SJFU i NF bio prijenos iskustava hrvatske strane u stvaranju okvira potrebnog za decentraliziranu provedbu te učinkovito upravljanje sredstvima programa pomoći EU.

Središnja jedinica za financiranje i ugovaranje ( eng. Central Finance and Contracting Unit) osnovana je u veljači 2003. Memorandumom o suglasnosti između Europske komisije i Vlade Republike Hrvatske o osnivanju Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje. SJFU je uprava unutar Ministarstva financija nadležna za provedbu natječaja, sklapanje ugovora, plaćanje i provedbu nad decentraliziranim projektima, od veljače 2006. nakon provedbe akreditacije od strane Europske komisije, koje financira Europska zajednica. SJFU je glavni promicatelj EU pravila i procedura o nabavi te poveznica između Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj i tijela državne uprave.

Nacionalni fond ( eng. National Fund ) je središnja jedinica riznice unutar Ministarstva financija preko koje se sredstva EU usmjeravaju prema korisnicima. Osnovan je u prosincu 2005. godine Memorandumom o suglasnosti između Europske komisije i Vlade RH o osnivanju NF. Obuhvaća programe PHARE, ISPA i SAPARD. Od 1. siječnja 2007. obuhvaćat će i tzv. Jedinstveni pretpristupni instrument (IPA).



Pisane vijesti