MINISTAR ŠUKER SASTAO SE S GENERALNIM DIREKTOROM NORVEŠKE AGENCIJE ZA NADZOR

Ministar financija Ivan Šuker sastao se danas u Oslu s generalnim direktorom norveške Agencije za nadzor banaka, osiguravajućih društava i prometa vrijednosnim papirima (Kredittilsynet) Bjoern Skogstad Aamoom.

Ministar Šuker i generalni direktor Aamo tijekom razgovora, složili su se da kvalitetan financijski nadzor osigurava i zadovoljavajuću financijsku snagu zemlje, promiče financijsku stabilnost i funkcioniranje financijskog tržišta. Ministar Šuker i generalni direktor Aamo izrazili su želju za unapređenjem hrvatsko-norveške suradnje u budućnosti.

Kredittilsynet je agencija osnovana 1996. godine združivanjem funkcije nadzora bankarskih i nebankarskih financijskih institucija i time je nakon singapurskog primjera, postala druga agencija u svijetu koja je integrirala sve funkcije nadzora u jedinstveno tijelo. Ostale zemlje sa sličnim ustrojstvom nadzornih institucija su Danska, Švedska, Velika Britanija, Japan, Njemačka i Australija. Za razliku od Hrvatske gdje nadzor banaka obavlja Hrvatska narodna banka, a nadzor ostalih nebankarskih financijskih institucija Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Kredittilsynet u Norveškoj nadzire banke, financijska društva, založna društva, institucije za elektronsku trgovinu novcem, osiguravajuća društva, posrednike u osiguranju, mirovinske fondove, društva za upravljanje obveznim fondovima, investicijske tvrtke, agencije za promet nekretninama, agencije za naplatu dugovanja, revizore i revizorska društva, računovođe, burze te središnje depozitarne agencije.

Uz ministra Šukera, sastanku su bili nazočni i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev, ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo te pomoćnici ministra financija Ana Hrastović i Zdravko Marić.



Pisane vijesti