REAKCIJA: NA IZJAVE IZNESENE U VEZI STANJA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI I NA IME MINISTRA FINANCIJA IVANA ŠUKERA

Povodom izjava iznesenih na konferenciji za novinare SDP-a 09. listopada 2006. u vezi sa stanjem u Požeško-slavonskoj županiji i na ime ministra financija Ivana Šukera, a objavljenih danas 10. listopada 2006. u medijima, iznosimo sljedeće činjenice koje molimo da objavite:

"Sve izjave ministra Šukera dane u svezi s Požeškom-slavonskom županijom istinite su i utemeljene na činjenicama. Primjer Požeško-slavonske županije pokazuje da je upravljanje javnim financijama na lokalnoj razini kompleksno te da od odgovornih zahtjeva stručnost, znanje i timski rad profesionalaca ekonomske i pravne struke. Svojim kontinuiranim pitanjima i konstatacijama rukovodstvo Požeško-slavonske županije pokazuje visoku razinu nerazumijevanja propisa Republike Hrvatske i financijskog upravljanja općenito. Zbog navedenog i s ciljem pravovaljanog informiranja javnosti sa stanjem u županiji navodimo sljedeće:

Župan Ronko je 25. kolovoza poslao pismeni zahtjev za suglasnost za zaduženje na koji je od ministra financija 1. rujna dobio odgovor.

Županija može dati samostalno jamstvo pravnoj osobi u većinskom izravnom ili neizravnom vlasništvu i ustanovi čiji je osnivač za ispunjenje obveza pravne osobe i ustanove. Za davanje takvog jamstva županiji nije potrebna suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Dakle, budući da je Županija samostalno dala jamstvo za zaduženje Županijskoj upravi za ceste, Vlada Republike Hrvatske ne daje suglasnost za reprogram takvog zaduženja.

Županijska uprava za ceste i Županija mogle su se i mogu se sa Slavonskom bankom dogovoriti za reprogram zaduženja Županijske uprave za ceste bez suglasnosti Vlade Republike Hrvatske. Županijska uprava za ceste je ta koja može, kao dužnik, reprogramirati zaduženje kod Slavonska banke. Požeško-slavonska županija, odnosno Skupština, ne donosi odluku o reprogramu kredita, već zbog svoje uloge jamca, može dati suglasnost Županijskoj upravi za ceste za reprogram istog.

Interpretacija izjave ministra Šukera o tome da se županija ne može blokirati potpuno je pogrešna jer je ministar naveo da županija u slučaju blokade treba promptno reagirati podnoseći prigovor nadležnom sudu, a u skladu s člancima 204. i 205. ovršnog zakona.

Prema navedenom zakonu ovrha na novčanim sredstvima na računu Države, jedinica lokalne samouprave i uprave kod pravnih osoba koje obavljaju poslove platnoga prometa te na kunskoj vrijednosti deviznih sredstava koje te osobe imaju na deviznom računu, ne može se odrediti ako su ta sredstva nužna za obavljanje osnovnih zadaća tih pravnih osoba.

Navod o tome kako je ministar Šuker davao jamstva Požeško-slavonskoj županiji pokazuje opće nerazumijevanje problematike zaduživanja na razini lokalnih jedinica. Ministar financija ne daje jamstva niti suglasnosti za zaduživanje jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i/ili pravnim osobama u njihovom vlasništvu.

Problemi do kojih je došlo zbog aktiviranja danih jamstava trebali su se početi rješavati odmah na isti način kako je tek sad, pola godine nakon, učinjeno. Prijetnje tužbom državi sa razine županije apsurdne su. Jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave ne mogu rješavanja financijskih problema u kojima su se našle prebacivati na središnju državu umjesto da samostalno iznalaze kvalitetna rješenja za nastavak funkcioniranja.

Koga bi trebala tužiti sadašnja Vlada za neisplaćene regrese i božićnice iz 2000. i 2001. godine po kojima su stigle milijunske ovrhe i oštećen državni proračun?

Također, koga bi trebali tužiti djelatnici Požeško-slavonske županije koji 6 mjeseci nisu dobili plaću?"



Pisane vijesti