ODRŽAN SEMINAR "PROCJENA FINANCIJSKOG UČINKA"

Europska komisija (Technical Assistance Exchange Instrument - TAIEX) je u suradnji s Ministarstvom financija 21. i 22. rujna 2006. godine organizirala seminar na temu "Procjena financijskog učinka" (Financial Impact Assessment).

Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva financija te drugih središnjih tijela državne uprave.

Predstavnici Ministarstva financija predstavili su hrvatska iskustva u primjeni i razvoju metodologije procjene financijskog učinka propisa na državni proračun. Naglašeno je kako je anticipiranje i kontrola buduće potrošnje jedan od temeljnih instrumenata održavanja, odnosno smanjivanja razine javnih rashoda u predviđenom makroekonomskom okviru. Stoga je za postizanje navedenoga nužno, još u fazi predlaganja propisa, osigurati procjenu financijskog učinka njihove primjene na državni i ostale proračune.

Stručnjaci iz Ureda Vlade Republike Latvije, Ministarstva financija Portugalske Republike, Ministarstva financija Francuske Republike, te Ministarstva gospodarstva i financija Talijanske Republike prezentirali su svoja iskustva u implementaciji procesa strateškog planiranja, primjeni mjera uspješnosti u praćenju provedbe ključnih vladinih programa, te procjeni učinaka propisa na proračun.



Pisane vijesti