MINISTAR ŠUKER NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI MMF-A I SVJETSKE BANKE U SINGAPURU

Hrvatsko izaslanstvo, predvođen ministrom financija Ivanom Šukerom, sudjeluje na Godišnjoj skupštini Medunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, koja se 19. i 20. rujna održava u Singapuru, priopćilo je Ministarstvo financija RH.

Ministar Šuker održao je niz sastanaka medu, s direktorom Odjela za Europu MMF-a Michaelom Depplerom, novim izvršnim direktorom konsituence Svjetske banke Hermanom Wijffelsom i izvrsnim direktorom MMF konstituence J. J. M. Kremersom.

Ključna tema sastanka bila je uspješnost programa monetarne i fiskalne politike, podržanog Stand-by aranzmanom, koji ce se zaključiti sredinom studenog 2006.

Predstavnici MMF-a pohvalili su Republiku Hrvatsku u provodenju fiskalne prilagodbe, posebno ističući odluku o izmjenama proračuna čime se postavio ambiciozniji ciljani fiskalni deficit od 3 posto BDP-a, za razliku od prvotne razine od 3,3 posto BDP-a, navodi se u priopćenju.

S obzirom na u cijelosti ispunjene sve kvantitativne kriterije za ocjenu uspješnosti izvršenja programa u prvoj polovici 2006. i pozitivna kretanja u trećem tromjesečju, ministar Šuker je naznačio da će se i za rujan 2006. ispuniti spomenuti kriteriji i uspješno zaključiti treće preispitivanje programa.

Predstavnici MMF-a i hrvatsko izaslanstvo razgovarali su i o provođenju strukturalnih reformi. Na sastancima se razgovaralo i o ostalim strukturalnim mjerama.

S obzirom na dosadašnje rezultate Republike Hrvatske u provođenju programa i nastavno na sastanke održane na Godišnjoj kupštini, hrvatsko izaslanstvo očekuje uspješno zaključivanje Stand-by aranžmana u studenom ove godine, ističe u priopćenju Ministarstvo financija.(Hina)



Pisane vijesti