IZVRŠNI ODBOR MMF-A ODOBRIO TREĆU REVIZIJU STAND-BY ARANŽMANA S HRVATSKOM

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je treću i konačnu reviziju stand-by aranžmana sa Hrvatskom, priopćeno je u petak navečer iz ureda stalnog predstavnika MMF-a u Zagrebu. Hrvatske vlasti postigle su značajan napredak od potpisivanja aktualnog aranžmana s Fondom prije više od dvije godine, stoji u priopćenju koji je potpisao stalni predstavnik MMF-a u Hrvatskoj Athanasios Vamvakidis.

Pritom iz MMF-a ukazuju na više nego prepolovljen manjak opće države, zatim značajno poboljšanu fiskalnu transparentnost i smanjene kvazi-fiskalne aktivnosti, poduzete korake ka održivijem mirovinskom i zdravstvenom sustavu, značajno smanjeno oslanjanje Vlade na inozemno zaduživanje te jačanje nadzora financijskog sustava.

Kako se dalje ističe u priopćenju, taj napredak trebali bi pratiti i daljnji koraci. Naime, pogoršanje manjka u bilanci plaćanja i visoka razina vanjske zaduženosti ne ostavljaju prostora za samozadovoljstvo i ističu važnost nastavka napora u cilju postizanja fiskalne konsolidacije.

Reforme koje racionaliziraju potrošnju, kao i koraci ka pojednostavljenju poreznog sustava i smanjivanja poreznog tereta
poduzećima zaslužuju visok prioritet na političkoj agendi, stoji u priopćenju.

Restrukturiranje gubitaških državnih poduzeća trebalo bi napredovati bez daljnjih skupih odgađanja, posebice u brodograđevnom sektoru, mišljenja su u MMF-u. A privatizacija, koja napreduje mnogo sporije nego u susjednim zemljama, trebala bi se odvijati značajno brže kako bi se proračun oslobodio teškog tereta te smanjila još uvijek značajna uloga države u gospodarstvu.

Hrvatska narodna banka trebala bi nastaviti podupirati vladina reformska nastojanja implementacijom politika koje ograničavanju vanjsku osjetljivost i osiguravaju makroekonomsku stabilnost, stoji nadalje u tome priopćenju..

Važeći stand by aranžman MMF je odobrio Hrvatskoj u kolovozu 2004. na razdoblje od 20 mjeseci, a krajem ožujka ove godine Izvršni odbor direktora MMF-a prihvatio je njegovo produljenje do 15. studenoga 2006. Njegovo uspješno okončanje zahtijeva ispunjavanje ciljeva makroekonomskih politika i strukturalnih reformi dogovorenih s vlastima za rujan i listopad, stoji u priopćenju.

Misija MMF-a, predvođena Robertom A. Feldmanom, posjetit će Zagreb u razdoblju između listopada i studenoga 2006., najavljeno je iz ureda stalnog predstavnika MMF-a u Zagrebu.(Hina)



Pisane vijesti