CROLEI INDEKS: PORAST U LIPNJU 0,47 BODOVA - NAVJEŠĆUJE UMJERENI RAST GOSPODARSTVA DO KRAJA GODINE

CROLEI prognostički indeks hrvatskoga gospodarstva u lipnju je u odnosu na svibanj 2006. porastao za 0,47 bodova. Porast je indeksa rezultat porasta šest od ukupno jedanaest komponenti, prema simetričnim postotnim promjenama, koje sačinjavaju indeks. Difuzni je indeks, kao udio serija koje iskazuju porast u ukupnome broju serija, iznosio 54,5 posto. Budući da od početka 2006. indeks CROLEI raste iz mjeseca u mjesec, do kraja 2006. može se očekivati umjereni rast gospodarske aktivnosti.

Komponente koje su lipnju u odnosu na svibanj 2006. porasle su: broj noćenja turista, realni promet u trgovini na malo, nekonsolidirani prihodi državnoga, županijskih i općinskih proračuna, ukupna likvidna sredstva, gotov novac i kunski štedni i oročeni depoziti poslovnih banaka. Unutar indeksa, najveću konzistentnost u kretanju iskazuju monetarne serije, izuzev serije devizne rezerve poslovnih banaka na oročene depozite s otkaznim rokom, koje rastu već pet uzastopnih mjeseci u odnosu na prethodni mjesec. Upravo su porasti tih serija, zajedno s porastom broja noćenja turista, najjače pridonijeli porastu vrijednosti prognostičkoga indeksa u lipnju.

CROLEI (Croatian Leading Economic Indicator) na temelju tekućih kretanja vremenskih serija realnog, financijskog, fiskalnog i vanjskog sektora predviđa buduće kretanje industrijske proizvodnje. Komponente CROLEI indeksa su: promet trgovine na malo, zaposleni s evidencije, noćenja turista, nekonsolidirani proračunski prihodi, ukupna likvidna sredstva, gotov novac, kunski štedni i oročeni depoziti, devizne rezerve poslovnih banaka, nominalna neto plaća, uvoz strojeva i transportnih uređaja te kamatna stopa na tržištu novca na ostale kredite. S obzirom na važnost industrije u hrvatskom gospodarstvu, CROLEI indeks ima značajnu ulogu i u nagoviještanju ukupne gospodarske aktivnosti. Indeks je izrađen u suradnji Ekonomskog instituta Zagreb te Ministarstva financija i objavljuje se svaki mjesec u „Mjesečnom statističkom prikazu Ministarstva financija" od studenog 1995. godine (www.mfin.hr/str/7)



Pisane vijesti