Hrvatska i 16 članica EU potpisale pisma namjere za podršku oporavku i obnovi Ukrajine putem EU4U fonda EIB-a

  • Slika /slike/Vijesti2023/2dio/IMG-20230714-WA0006.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je danas u svečanom potpisivanju pisama namjere ukupno16 država članica Europske unije da putem nedavno osnovanog EU4U fonda Europske investicijske banke (EIB) podrže provedbu projekata javnog i privatnog sektora Ukrajine na njenom putu ka obnovi i oporavku.

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je danas u svečanom potpisivanju pisama namjere ukupno16 država članica Europske unije da putem nedavno osnovanog EU4U fonda Europske investicijske banke (EIB) podrže provedbu projekata javnog i privatnog sektora Ukrajine na njenom putu ka obnovi i oporavku.
 
Riječ je o projektima komunalne infrastrukture kao što su škole i bolnice, prometne mreže, postrojenja za pročišćavanje voda i otpadnih voda, projekti digitalne i kibernetičke sigurnosti te poboljšanja pristupa financiranju za ukrajinske poduzetnike. EU4U fond će omogućiti EIB-u, kao banci Europske Unije, da održi svoju potporu Ukrajini i služit će kao privremeno rješenje dok dugoročnije mjere EU-a ne postanu dostupne.
 
Potpisujući u ime Republike Hrvatske pismo namjere, ministar Primorac istaknuo je da je od početka ruske agresije na Ukrajinu Vlada Republike Hrvatske svojom politikom pružala jasnu i konzistentnu podršku Ukrajini. Budući da smo i sami iskusili istu vrstu agresije 1990-ih, shvaćamo važnost podrške našim ukrajinskim prijateljima. Također je dodao da pružamo punu potporu Ukrajini, potvrđujući naše čvrsto uvjerenje u zajedničku solidarnost EU-a.
 


Pisane vijesti