Ministar Primorac na sastanku Euroskupine

  • Slika /slike/Vijesti2023/2dio/IMG-20230714-WA0008.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar financija dr.sc. Marko Primorac sudjelovao je na sastanku Euroskupine 13. srpnja 2023. u Bruxellesu. Na sastanku Euroskupine u redovnom sastavu ministri su raspravljali o stanju u gospodarstvu i proračunima europodručja te smjernicama fiskalne politike za 2024., nastavljajući se na fiskalne smjernice iz ožujka 2023. 

Predsjednik Euroskupine Paschal Donohoe izjavio je da je postignut dogovor o izjavi Euroskupine o  fiskalnom stajalištu europodručja za 2024., te da se radi o „odlučnoj, postupnoj i realnoj fiskalnoj konsolidaciji koja uključuje reforme, ali i nastoji povećati ulaganja putem privatnih i javnih izvora, kao i putem potpora i instrumenata EU-a“.
 
Kao uvod u raspravu, predsjednik Europskog fiskalnog odbora (EFB) Niels Thygesen predstavio je  izvješće o fiskalnoj situaciji u europodručju, a Europska komisija je predstavila svoju analizu o utjecaju inflacije na javne financije. Također, održana je rasprava o međunarodnoj ulozi eura na temelju godišnjeg pregleda koji objavljuje Europska središnja banka (ECB), a Komisija je iznijela svoje stavove i analize.
 
U uključivom sastavu Euroskupine, ministri su raspravljali o budućnosti europskih tržišta kapitala i financijskih tržišta, nastavno na sastanak Euroskupine od 15. lipnja ove godine. Na tom sastanku su Međunarodni monetarni fond (MMF), ECB i Komisija predstavili svoja stajališta o trenutnoj situaciji. Ministri su odgovorili na predstavljena stajališta i podijelili svoja pozitivna domaća iskustva u razvoju financijskih tržišta i tržišta kapitala, pokretače politika i izazove s kojima su se susreli.
 
Nastavljena je rasprava o digitalnom euru, slijedom objave zakonodavnog paketa EK o jedinstvenoj valuti 28. lipnja ove godine. Predsjednik Donohoe je izjavio da „digitalni euro predstavlja prirodnu evoluciju zajedničke valute - eura te da tu nikako nije riječ o ukidanju gotovine na bilo koji način, već o ponudi digitalne verzije gotovine u svijetu koji je sve više digitaliziran“. Naglasio je kako je ovaj sastanak Euroskupine bio važan doprinos političkoj raspravi o tome kako bi se euro mogao razvijati u budućnosti.
 


Pisane vijesti