Hrvatsko izaslanstvo predvođeno dr.sc. Markom Primorcem, ministrom financija sudjelovalo na sastanku konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

  • Slika /slike/Vijesti2023/IMG-20230414-WA0062.jpg
  • Slika
Na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda održan je danas sastanak konstituence odnosno grupacije zemalja u okviru koje se nalazi i Hrvatska. Sastanku je prisustvovalo izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno ministrom financija dr.sc. Markom Primorcem, u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke. Delegaciju HNB-a predvodi dr.sc. Boris Vujčić, guverner.
 
Hrvatska se u Svjetskoj banci nalazi u konstituenci kojoj je na čelu izvršni direktor g. Koen Davidse. Konstituenca uključuje ukupno 13 zemalja: Armenija, BiH, Bugarska, Cipar, Crna Gora, Gruzija, Hrvatska, Izrael, Moldavija, Nizozemska, Rumunjska, Sjeverna Makedonija i Ukrajina.
 
Na čelu konstituence MMF-a u kojoj se nalazi RH je g. Paul Hilbers, izvršni direktor MMF-a, a ova konstituenca osim već navedenih zemalja uključuje i Belgiju, Luksemburg te Kneževinu Andoru. Redoviti sastanci konstituence Svjetske banke i MMF-a održavaju se za vrijeme godišnjeg i proljetnog zasjedanja te dodatno svake godine u jednoj od zemalja članica.
 
Na sastanku su razmotreni i usuglašeni stavovi oko glavnih aktualnih tema od globalnog značaja, uključujući svjetsku ekonomsku perspektivu, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i učinkovitost pomoći. Razmotrene su i aktivnosti koje navedene institucije poduzimaju kako bi odgovorile na globalne ekonomske izazove, samostalno i u suradnji s drugim međunarodnim financijskim institucijama.
 
 


Pisane vijesti