Ministar financija Marko Primorac sudjelovao na 9. ministarskom sastanku Koalicije ministara financija za klimatske aktivnosti

  • Slika /slike/Vijesti2023/IMG-20230414-WA0074(1).jpg
  • Slika
  • Slika
Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je u Washingtonu na 9. ministarskom sastanku Koalicije ministara financija za klimatske aktivnosti. Riječ je o prvom aktivnom sudjelovanju Hrvatske u radu ove međunarodne Koalicije, otkako je u prosincu 2022. godine postala punopravnom članicom.
 
Potpisivanjem dokumenta kojim je prihvaćeno šest Helsinških načela djelovanja, te imenovanjem nacionalnih stručnjaka na funkciju Sherpe, Hrvatska je 2.  prosinca 2022. godine postala 81. članicom Koalicije ministara financija za klimatsko djelovanje. Članovi Koalicije su ministri financija posvećeni poduzimanju zajedničkih i nacionalnih aktivnosti u vezi s klimatskim promjenama radi postizanja ciljeva utvrđenih u Pariškom sporazumu.
 
Koalicija trenutno broji 83 države članice (posljednja je pristupila Sierra Leone), i 26 institucionalnih partnera (IP), te znatan broj promatrača. Članice Koalicije zajedno predstavljaju 66% globalnog BDP-a, ali i ispuštaju 44% globalne emisije ugljika.
 
Ovaj ministarski sastanak središnji je događaj u radu Koalicije na godišnjoj razini, a tom prilikom okupljeni ministri su adresirali glavne izazove u poduzimanju klimatskih aktivnosti, između ostalog teme kao što su financiranje zelene tranzicije i jačanje uloge ministara financija u poduzimanju klimatskih aktivnosti.
 
Također, ministri su pozdravili i podržali objavljivanje smjernica za jačanje uloge ministarstava / ministara financija u poduzimanju klimatskih aktivnosti.

Pisane vijesti