Hrvatsko izaslanstvo sudjelovalo na Godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Slika /slike/Vijesti2023/3dio/231012-pm-weltbankmeeting-logo-data.jpg

Izaslanstvo Republike Hrvatske, u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, sudjelovalo je na Godišnjoj skupštini Grupacije Svjetske banke (SB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja se održala od 11. do 15. listopada 2023. godine u Maroku. 

Tijekom Godišnje skupštine izaslanstvo je održalo sastanke s visokim predstavnicima Svjetske banke, posebice s potpredsjednicom za Europu i središnju Aziju Antonellom Bassani i izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom. Na sastanku s potpredsjednicom Bassani razgovaralo se o postojećem aktivnom portfelju projekata i o budućim aktivnostima u sklopu aktualne strategije suradnje. Posebice o novim projektima kojima se nastavlja reforma u sektoru pravosuđa, ulaganja u sektoru prometa s ciljem povećanja produktivnosti i postizanja zelenog, digitalnog i globalno konkurentnog gospodarstva. Također su razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj situaciji i ekonomskim izazovima te odgovoru Banke na iste.
 
Također, izaslanstvo je upoznalo izvršnog direktora Davidsea s aktualnom makroekonomskom situacijom u Hrvatskoj, očekivanjima i prognozama, s posebnim osvrtom na mjere Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica krize i inicijative Europske unije (EU), te mu se zahvalilo na podršci i predstavljanju Hrvatske u Banci. 
 
Potpredsjednica Bassani i izvršni direktor Davidse pohvalili su reformske napore Vlade te postignuća i dobre rezultate u fiskalnoj politici. Također su informirali hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju, kao odgovor na globalnu krizu, klimatske promjene i zahtjeve digitalne transformacije. 
 
Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke održalo je sastanke s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu Alfredom Kammerom i izvršnim direktorom u MMF-u Paulom Hilbersom. Razgovaralo se o makroekonomskoj situaciji te mjerama monetarne i fiskalne politike. Predstavnici MMF-a pohvalili su odlične gospodarske rezultate Vlade, uspješnu provedbu reformi, posebice u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 
Na sastancima s predstavnicima MMF-a su razmijenjena mišljenja o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, posljedičnim globalnim ekonomskim izazovima i odgovorima na iste, te o ambicioznim planovima zelene i digitalne tranzicije. 
 
Također, predstavnici Ministarstva financija sudjelovali su na sastanku Koalicije ministara financija za klimatske aktivnosti. Okupljeni ministri raspravili su glavna pitanja o  aktivnostima na ozelenjivanju financijskog sustava.  


Pisane vijesti