Održan sastanak Euroskupine o aktualnostima u gospodarstvu i izazovima

  • Slika /slike/Vijesti2023/3dio/23Eurogroup01.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar financija Marko Primorac sudjelovao je na sastanku Euroskupine 16. listopada 2023. u Luxembourgu.

Ministri su na sastanku razmijenili mišljenja s ministricom financija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Janet Yellen o globalnim izgledima i rizicima, s ciljem izgradnje zajedničkog razumijevanja međusobno povezanih kratkoročnih i dugoročnih izazova u Europi i SAD-u, te raspravljali o budućim gospodarskim i financijskim politikama. Posebno je naglašena zajednička spremnost za daljnjim pružanjem podrške Ukrajini.

Nastavno na pristup koji je dogovorila Euroskupina u proširenom sastavu u svibnju, ministri su pozdravili sudionike na tržištu kapitala i poslušali njihova iskustva u pristupu financiranju i ulaganju na europskim tržištima. Fokus je bio na brzorastućim europskim tvrtkama koje traže dodatna financiranja i investitorima koji traže atraktivne prilike za ulaganje diljem Europe. Cilj rasprava bio je pružiti podršku u pronalaženju rješenja za dodatna financiranja na tržištima kapitala EU-a.

U toj interaktivnoj sesiji sudjelovali su Zoé Fabian, koja je iz svog iskustva kao izvršna direktorica u Eurazeo Growthu predstavila perspektivu institucionalnih ulagača, i Sebastian Siemiatkowski, suosnivač i izvršni direktor Klarne, koji je dao perspektivu brzorastućih kompanija.

Na temelju procjene Europske komisije i dokumenta za raspravu, ministri su razgovarali o provedbi preporuka europodručja za 2023. i doprinosu Mehanizma za oporavak i otpornost ciljevima politike europodručja. Time je omogućena razmjena mišljenja o gospodarskim izazovima i političkim prioritetima za europodručje u sljedećoj godini.

Ministri su iskoristili priliku kako bi sagledali napredak projekta digitalnog eura od njihove posljednje rasprave u srpnju. Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde dala je najnovije informacije, prije odluke Upravnog vijeća, hoće li se nastaviti sa sljedećom fazom projekta. Komisija i predsjedništvo Vijeća također su izvijestili ministre o tekućem radu na prijedlogu pravnog okvira za moguće uvođenje digitalnog eura.

Na kraju, ministri su se osvrnuli na glavne zaključke godišnjih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda održanih u Marakešu, na temelju izvještaja predsjednika Euroskupine i institucija Europske unije, kao i predsjedništva Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora.

Pisane vijesti