Hrvatsko izaslanstvo sudjeluje na Proljetnoj skupštini Grupacije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda

Slika /slike/vijesti/IMF-WB.jpg

Izaslanstvo Republike Hrvatske, predvođeno ministrom financija dr.sc. Markom Primorcem, u sastavu predstavnika Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, sudjelovat će na Proljetnoj skupštini Grupacije Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja se održava od 10. do 16. travnja 2023. godine.

Tijekom Proljetne skupštine izaslanstvo će održati sastanke s visokim predstavnicima Svjetske banke, posebice s novom potpredsjednicom za Europu i središnju Aziju gđom. Antonellom Bassani te s izvršnim direktorom Svjetske banke g. Koenom Davidseom. Na sastancima se planira razgovarati o dosadašnjoj suradnji kao i o budućim aktivnostima Banke u Hrvatskoj, kojima bi se podržali reformski napori Vlade RH te ulaganja u zeleno i digitalno gospodarstvo.

Izaslanstvo Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke održat će sastanke i s predstavnicima MMF-a, i to s direktorom Sektora za Europu g. Alfredom Kammerom, izvršnim direktorom u MMF-u g. Paulom Hilbersom te s voditeljicom misije MMF-a za Hrvatsku gđom. Yan Sun. Planira se razgovarati o makroekonomskoj situaciji te mjerama monetarne i fiskalne politike.

Na sastancima će se razmijeniti i mišljenja o aktualnoj geopolitičkoj situaciji, posljedičnim globalnim ekonomskim izazovima te odgovorima na iste, kao i ambicioznim planovima zelene i digitalne tranzicije.

Također, ministar Primorac će sudjelovati i na  sastanku Koalicije ministara financija za klimatske aktivnosti koje je Hrvatska postala članica u prosincu prošle godine. Očekuje se od okupljenih ministara adresiranje glavnih pitanja i osvrt na aktivnosti za ublažavanje negativnih posljedica klimatskih promjena.

Pisane vijesti