Ministar financija Marko Primorac sastao se s visokim predstavnicima Svjetske banke u okviru Proljetne skupštine Grupacije Svjetske banke i MMF-a

  • Slika /slike/Vijesti2023/IMG-20230413-WA0030.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar financija Marko Primorac danas se u Washingtonu sastao s Antonellom Bassani, novom potpredsjednicom Svjetske banke za Europu i središnju Aziju, te s Koenom Davidseom, izvršnim direktorom Svjetske banke.

Ministar Primorac istaknuo je novoj potpredsjednici Bassani zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Bankom te je pohvalio dugogodišnji i sveobuhvatni angažman iste u Hrvatskoj, koji ove godine bilježi 30-tu godišnjicu. Razgovaralo se o postojećem aktivnom portfelju projekata te o budućim aktivnostima u sklopu aktualne strategije suradnje, posebice novim projektima kojima se nastavlja reforma u sektoru pravosuđa, podršci fiskalnoj decentralizaciji s ciljem razvoja lokalne samouprave te strukturnoj reformi istraživačkog i inovacijskog sektora s ciljem povećanja produktivnosti i postizanja zelenog, digitalnog i globalno konkurentnog gospodarstva. Pozdravljena je i proaktivna uloga Banke u kontekstu kontinuiranog pružanja savjetodavnih usluga koje rezultiraju visokokvalitetnim analitičkim podlogama za donošenje važnih nacionalnih strategija i provedbu reformi. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o trenutnoj globalnoj situaciji i ekonomskim izazovima te odgovoru Banke na iste.
 
Također, ministar Primorac upoznao je izvršnog direktora Davidsea s aktualnom makroekonomskom situacijom u Hrvatskoj, očekivanjima i prognozama, s posebnim osvrtom na  mjere Vlade RH za ublažavanje posljedica krize i EU inicijative te je zahvalio g. Davidseu na dosadašnjoj podršci i predstavljanju Hrvatske u Banci.
 
Potpredsjednica Bassani i izvršni direktor Davidse pohvalili su reformske napore Vlade Republike Hrvatske te postignuća i dobre rezultate fiskalne politike. Također su čestitali na uspješnom dovršetku procesa ulaska Republike Hrvatske u eurozonu i u Schengenski prostor. Informirali su hrvatsko izaslanstvo o planiranim aktivnostima Banke u predstojećem razdoblju, kao odgovor na globalnu krizu, klimatske promjene i zahtjeve digitalne transformacije.
 
***
 
Postojeći program Svjetske banke u RH usmjeren je na obnovu nakon potresa, podršku oporavku privatnog sektora od utjecaja pandemije COVID-19, pravosuđe, promet, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, obrazovanje, znanost i tehnologiju. Također, Svjetska banka pruža značajnu podršku i u vidu  tehničke pomoći i savjetodavnih usluga u raznim područjima.
 
Suradnja Republike Hrvatske sa Svjetskom bankom započela je 1993. godine. Od tada pa do danas, ova međunarodna financijska institucija pružila je putem zajmova podršku za javni sektor vrijednu oko 3,75 milijardi eura, te putem darovnica u vrijednosti oko 66,31 milijun eura.


Pisane vijesti