Izdanje euroobveznica Republike Hrvatske u iznosu od EUR 2,0 milijardi, dospijeća 2031. godine

Slika /slike/Vijesti2020/HN20200609603821.jpg

Ministarstvo financija Republike Hrvatske 10. lipnja 2020. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 2,0 milijardi, dospijeća 2031. godine.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske 10. lipnja 2020. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od EUR 2,0 milijardi, dospijeća 2031. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,5%, a ostvareni prinos 1,643%. Zajednički agenti izdanja bili su Banca IMI/Privredna banka Zagreb, Barclays, Deutsche Bank i J.P. Morgan.


Transakcija je najavljena u utorak, 9. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za ulagatelje, kako bi na taj način pripremilo što šire tržište za transakciju koja se održala danas, 10. lipnja s početkom u jutarnjim satima.


Interes investicijske zajednice bio je izniman te je ista sadržavala preko 400 potencijalnih ulagatelja čemu su dodatno doprinijeli ulagatelji koji ulažu isključivo u vrijednosne papire investicijskog kreditnog rejtinga. Interesi za upis prikupljeni su od strane najkvalitetnijih ulagatelja uz jako dobru geografsku diversifikaciju (UK, SAD, Njemačka, Italija, Austrija, Francuska, zemlje Beneluksa, CEE zemlje i dr.). Time je u konačnici ostvarena snažna potražnja u ukupnom iznosu od EUR 8,45 milijardi, što je oko 4,2 puta više u odnosu na nominalni iznos izdanja. Navedeno je Republici Hrvatskoj omogućilo da najnovije zaduženje postigne uz čak 45 baznih bodova niže od inicijalno objavljene cijene.


Primici od izdanja iskoristit će se za refinanciranje euroobveznice iznosa 1,25 milijardi USD koja dospijeva u srpnju 2020., iz čega proizlazi da će se ostvariti godišnja ušteda na kamatama od gotovo 360 milijuna kuna. Preostali dio izdanja iskoristit će se za financiranje mjera za pomoć gospodarstvu pogođenom pandemijom COVID-19, kako je i predviđeno u Izmjenama i dopunama Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2020. godinu.


Transakcija je uslijedila u tjednu nakon što je agencija Fitch potvrdila hrvatski kreditni rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Stabilni izgledi odražavaju uvjerenje da će Republika Hrvatska održati srednjoročnu fiskalnu stabilnost, istovremeno pružajući kratkoročnu podršku u borbi protiv pandemije COVID-19.  Također, agencija S&P je u svibnju 2020. potvrdila rejting BBB-/A-3 sa stabilnim izgledima, dok je agencija Moody's potvrdila kreditni rejting RH Ba2 te izglede zadržala pozitivnima. Agencije navode da će, iako će pandemija COVID-19 oslabiti hrvatske ekonomske i fiskalne rezultate u 2020. godini, šok biti privremen te kako su ranija poboljšanja fiskalnih podataka i jačanje ekonomije podržali kreditni profil zemlje.


Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa u knjizi upisa još su jednom potvrdili snažan status Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na međunarodnom tržištu kapitala.



Pisane vijesti