Konferencija o upravljanju javnim financijama

Slika /slike/vijesti/P1010242.jpg

Utjecaj financijske regulative Europske unije i prilagodba Hrvatske standardima EU-a pridonijela je napretku Hrvatske u upravljanju javnim financijama, istaknula je danas državna tajnica Ministarstva financija Ivana Maletić na konferenciji "Izazovi reformi upravljanja javnim financijama - upravljačka odgovornost u izvršenju proračuna".

Konferencija se održava unutar PEM PAL mreže za upravljanje javnom potrošnjom uz međusobnu suradnju, koja je pokrenuta 2006. godine uz pomoć Svjetske banke u 18 zemalja srednje Azije i srednje i istočne Europe.

Organizator skupa je Centar izvrsnosti u financijama, u ulozi Tajništva PEM PAL-a, zajedno s nekoliko partnera, uključujući Svjetsku banku, hrvatsko Ministarstvo financija, Ministarstvo financija Ruske Federacije i više međunarodnih organizacija.

Hrvatska kao zemlja kandidatkinja za ulazak u Europsku uniju prilagođava sustav upravljanja javnim novcem standardima EU-a, kaže Maletić.

Napominje da je za EU od konačnog izgleda zakona i propisa koji uređuju javne financije važnija njihova uspješna primjena.

Jasne smjernice EU-a pomažu unapređenju sustava javnih financija pri čemu se težište pomiče s analize ulaznih veličina na rezultate odnosno pokazatelje i kriterije uspješnosti alokacije proračunskih sredstava, kaže državna tajnica.

Smatra da među upravljačima javnim novcem u Hrvatskoj jača svijest o njihovoj odgovornosti, a zastupljena je u ministarstvima i nižim razinama državne i lokalne administracije.

Na konferenciji "Izazovi reformi upravljanja javnim financijama - upravljačka odgovornost u izvršenju proračuna" sudjeluje 180 stručnjaka, uglavnom službenika ministarstava financija, iz srednje i istočne Europe i zemalja središnje Azije.

Glavna tema trodnevne konferencije je "Upravljačka odgovornost u izvršenju proračuna". Tijekom konferencije hrvatski sudionici predstavit će novi Zakon o fiskalnoj odgovornosti te izazove s kojima se Hrvatska suočava u provedbi reformi, a svoja iskustva će prenijeti i predstavnici Nizozemske, Velike Britanije i Slovenije.

 

(Hina)

više informacija



Pisane vijesti